Salangen-Nyheter

Tips: 957 900 86
tips@salangen-nyheter.com
Mandag 19. februar 2018

  • mandag-12°C
  • tirsdag-11°C
  • onsdag-12°C
Salangen:
https://www.Autodoc.Co.No
Case_orrefjell_infomøte_artikkelfoto
Prosjektleder for Case Orrefjell, Louise Kiel Jensen, forsker ved Statens Strålevern. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Informasjonsmøte med forskerne ved Case Orrefjell:

Presenterte sin forskning

SJØVEGAN: Forskerne ved Case Orrefjell inviterte torsdag kveld til åpent informasjonsmøte hvor de presenterte forskningen som de har jobbet med det siste året.


Siden høsten 2016 har forskere sammen med elever og lokale jobbet med å kartlegge radioaktive forekomster i og rundt Orrefjell. Forskerne har tatt forskjellige prøver av planter og bergarter for finne ut omfanget av forekomstene. Orrefjell, som forøvrig innehar den største uranforekomsten i Norge, har bydd på et spennende forskingsobjekt for forskergruppa, og etter ett års arbeid er detaljkartleggingen godt i gang. De nye dataene forskerne ved Case Orrefjell har samlet inn er kombinert med tidligere data for å gi et mer nøyaktig bilde av forekomstene i Orrefjell. Det ble målt gjennomsnitt 134 Bq/m³ ute i Salangen og Strålevernets anbefaling for radon i private boliger er å ha en tiltaksgrensa på 100 Bq/m³, de oppfordrer folk om å måle hjemmene sine for Radon.

CaseOrfjell_Big.jpg
Under informasjonsmøte takket forskerne de dyktige elevene ved Sjøvegan videregående skole for å hjelpe med målingene. FOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN

Resultat av spørreundersøkelse
Hva vet innbyggerne i Salangen om radon? Forskergruppa la ut en spørreundersøkelse til innbyggerne i forbindelse med forskingsprosjektet. Resultatet av undersøkelsen gjorde det klart at hele 80% av befolkningen i kommunen ønsker mer informasjon om radon. - 62% av de som svarte på undersøkelsen vet at radon er forbundet med helsefare, forteller seniorforsker ved Statens Strålevern, Anne Kristine Normann under torsdagens folkemøte.

Se opptaket fra direktesending fra informasjonsmøtet:

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider