Salangen-Nyheter

Tips: 957 900 86
tips@salangen-nyheter.com
Mandag 23. april 2018

  • mandag8°C
  • tirsdag8°C
  • onsdag6°C
Salangen:
https://www.Autodoc.Co.No
astafjordliteraturbig
På bildet: Båten ”Folkvang” under seil på Vågsfjorden under kulturminnedagen 2006. Passasjerer Steinar Hanssen (t.v) og skipper Tore Johansen (t.h). FOTO: JARLE LARSEN

Astafjord litteraturfestival:

Programmet klart

Litteraturfestivalen 2010 går av stabelen i uke 43 med start mandag 25.oktober. Årets program er omfattende og det er bibliotekene i Ibestad, Salangen, Lavangen og Gratangen som står som arrangører. Festivalen kan bli et årlig arrangement.


Astafjord Litteraturfestival 2010 (ALF), ønsker å gi innbyggerne i regionen et nytt kulturtilbud med fokus på litteratur. Det er bibliotekene i de respektive kommunene som arrangerer festivalen, i år for andre gang. Det er et stort ønske blant bibliotekarene at festivalen skal bli en årlig foreteelse. Det er lagt opp til et allsidig program, både felles for hele regionen, men også spesielt for den enkelte kommune. I motsetning til i fjor blir det i år formell åpning av festivalen.


Åpning
for inviterte gjester
Festivalen starter mandag 25. oktober klokken 1900. Siden de fire kommunene ligger på hver sin side av Astafjorden, vil dette være en stor utfordring når det gjelder å finne et egnet lokaliseringssted for åpninga. Dette har bibliotekarene løst elegant ved å legge åpningsseremonien midtfjords i Astafjorden ombord i ”Folkvang”, den restaurerte Skandferskuta fra Astafjord kystlag. Siden passasjerkapasiteten på skuta ikke er overvettes stor, er det bare inviterte gjester som får være med om bord. Disse omfatter ordførere og rådmenn i de fire kommunene, fylkesbiblioteksjefen for Troms fylkesbibliotek, fylkesråd for kultur, helse og miljø, arrangørene, æresgjesten som åpner festivalen, samt et knippe underholdere.


Videre program
Tirsdag 26. er det ”Morgenstund har gull i munn” fra Ibestad. Dette er en del av prosjektet ”Læringsdagene 2010”. Dette er et samarbeid mellom bibliotekene i de fire kommunene og Studiesenteret.no der aktører inviteres til å bidra med orientering om lokal litteratur og historie. Deltakerne samles til videokonferanse i studioene til Studiesenteret i de respektive kommunene, og hovedsendingen tirsdag kommer fra Ibestad. Her vil bl.a. arbeidet med årboka ”Astøingan” bli tatt opp. Onsdag 27. kommer ”Morgenstund har gull i munn” fra Gratangen der bl.a. poesi står på programmet, og så følger programposten fra Lavangen og Salangen i tur og orden, fra Lavangen med hovedfokus på landbrukskonferansen, og fra Salangen der Salangen historielag vil være hovedaktør. For ytterligere opplysninger om de spesifikke programmene i hver av kommunene vises til oppslag på de faste oppslagsplassene i de respektive kommunene. 
 


På bildet: Båten "Folkvang" på havna på Engenes under kulturminnedagen i 2006. FOTO: JARLE LARSEN


Forfatterbesøk, konsert og utstilling
Onsdag 27. vil forfatter Ruben Andreassen holde foredrag på Ibestad om ADHD. Dette skjer klokken 19.00. Han vil for øvrig reise rundt på skolene i kommunene i løpet av uka og holde skrivekurs for barn og unge. Torsdag den 28. blir fokus satt på kampene ved Narvik i begynnelsen av 2. verdenskrig. Her vil forfatteren av boka ”Narvik”, Oddmund Joakimsen, og Gunnar Bjørklund, forfatteren av boka ”Vinger”, være til stede på Lapphaugen klokken 18.00 og signere bøkene sine til interesserte. Torsdag er det ”Bamsedag” for de små opp til 4. klasse på bibliotekene i alle kommunene. Samme dag blir det foredrag og videoklipp om Bjørnstjerne Bjørnson. Det er i år hundre år siden Bjørnson døde, og dette skal markeres. Dette foregår klokken 14.00 på Sjøvegan videregående skole, og klokken 19.00 på Gratangsfjellet hotell. Siste festivaldagen, fredag 29. oktober, blir det Ellisif Wessel-utstilling på Ibestad, Dylan på norsk klokken19.00 i Salangen og pianokonsert klokken 13.00 på Galleri Jensvold. Her spiller Anne Sofie Godø Chopin. Dette er i hovedsak det som skal skje i de fire samarbeidskommunene i løpet av Astafjord litteraturfestival (ALF). Men som sagt: For å få full oversikt over hva som skal skje i den enkelte kommune, er det lurt å lese oppslag.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider