Salangen-Nyheter

Tips: 957 900 86
tips@salangen-nyheter.com
Mandag 22. januar 2018

  • mandag-14°C
  • tirsdag-14°C
  • onsdag-12°C
Været i Salangen:
https://www.Autodoc.Co.No
minnesmerkebig
Salangen kommune takker ja til minnesmerke etter 22,juli- tragedien. FOTO: PRIVAT

Salangen kommune takker ja:

Reiser omstridt statue

SJØVEGAN: Den siste tiden har det vært en del uro rundt minnemonumentene etter 22. juli. En privat, anonym giver har bestemt seg for å tilby et minnesmerke etter 22.juli til alle landets 56 kommuner som mistet noen i tragedien. Dette har ikke gått helt upåvirket hen.


Det er en anonym giver som har tilbudt minnestøtten til de 56 rammede kommunene. Minnestøtten er to meter høy granittskulptur laget av Nico Widerberg. Kommunene er positive men flere andre kunstnere raser etter tilbudet. De mener at flere kunstnere burde vært tatt med i betraktningen og at dette burde vært gjort på en mer demokratisk måte. Og reaksjonene fra publikum har ikke uteblitt. Noen er enig, men flertallet synes dette er syt i fra misunnelige kunstnere.


Monument
Monumentet er er en to meter høy granitt skulptur med utskjæringen av et menneskes siluett. På to av sidene skal det stå inngravert et dikt som Lars Saabye Christensen skrev etter Utøya tragedien. Noen synes den er vakker, andre ikke fult så enig. Men en ting er sikkert og det er at den anonyme giveren vil gi akkurat denne til kommunene og det eneste kommunene må sørge for er stedet den skal stå og kostnaden ved å skaffe en sokkel den skal stå på.


Nært
Både Salangen og Bardu mistet noen av sine flotteste ungdommer i denne tragedien og de har begge fått tilbudet om å motta minnesmerket. Det har ikke lykkes oss å få svar i fra Bardu kommune om de vil takke ja til denne, men Salangen har takket ja allerede. Dette ble avgjort på formannskapsmøte 17.januar. Fristen for å si ja eller nei til steinen er 10.februar.Mange diskusjoner har gått den siste tiden både på twitter, facebook og på NRK.no som først omtalte saken og når man leser igjennom alt som er skrevet så er det tydelig å se at det er mange som virkelig er ute å skriver stygge ting bare for å gjøre det. Av de mere seriøse komentarene som er å leste er flertallet veldig positive og mange er også sinte på de andre kunstnerne og kaller dem ryttere av janteloven, misunnelige og pengegriske. Den anonyme giveren har ikke villet komentere saken i det hele tatt.


Hvor
Salangen kommune har takket ja til minnestøtten, men de har ikke snakket om hvor den skal plasseres eller når den skal avdukes. Det må diskuteres nærmere. Foreløpig har de bare sagt ja til å motta den. Vi får alle håpe at de finner en flott og verdig plass til å sette den slik at den kommer til sin rett og alle som ønsker kan se den og besøke den.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn