Salangen-Nyheter

Tips: 957 900 86
tips@salangen-nyheter.com
Torsdag 22. februar 2018

  • torsdag-13°C
  • fredag-9°C
  • lørdag-10°C
Salangen:
https://www.Autodoc.Co.No
isfiske_helge_big
Helge Jakobsen gir deg gode råd til trygg ferdsel på isen gjennom vinterens isfiskesesong. FOTO: KNUT JOHANSEN

Ikke vær en isbryter:

Sikker ferd på isen

SKØVATNET: Nå står isfiskesesongen for tur, og noen av de aller ivrigste fiskerne har begynt å bevege seg utpå isen, men på grunn av mildværet medfører dette en risiko. Helge Jakobsen har gode tips til trygg ferdsel på isen.Isfiske tidlig på vinteren kan være veldig spennende og kan ofte resultere i stor fisk. Desverre har det så langt denne vinteren vært forbeholdt mildvær i distriktet, med noen få perioder med kulde. Selv om storfisken venter, er det ingen grunn til å ofre liv og lem på utrygg is. Leder i Skøvatnet Grunneierlag Helge Jakobsen har flere gode tips til trygg ferdsel på isen. - Hvis man ikke er kjent og er på nye områder kan det være lurt å høre med grunneiere, om hvor isen legger seg først og hvor den er tykkest, sier Jakobsen.


Lytt til kjentfolk
I følge Jakobsen er det flere huskeregler man kan ha i bakhodet. - Det er lurt å borre seg ut om man er på nye plasser, det vil si at man går noen meter utpå isen og borrer hull med isborren. er isen tykk nok til at du føler deg trygg, går du noen meter til og borrer et nytt hull, sier Jakobsen og legger til at dette bør repeteres til man når ut til fiskeplassen. Man bør selvfølgelig unngå å treffe bunnen med borreskjæret, så vær forsiktig nært land så en ikke dunker skjærene ned i bunnen. Videre forteller Helge at en kan bruke et isjern, som er en stang som man kan hakke i isen med for å teste om den holder.


Å lese naturen
Er isen snødekt bør man være ekstra obs, og om man ikke har pratet med lokalt kjente eller grunneiere kan man få noe informasjon ved å lese naturen rundt der en skal ferdes på isen. - Rundt ut- og innløp til elver og bekker vil isen alltid være tynnere enn ellers, understreker Jakobsen. Dette er fordi vannet på slike steder er i konstant bevegelse, så det tar lengre tid før det fryser. Selv om man vet hvor disse råkene er kan det og være andre utrygge plasser som man ikke kan lese fra naturen rundt, som for eksempel undergrunnskilder og strømmer. - Selv om det er mye snø kan isen være tynn, og isen vil alltid være tynnere lengre utpå enn inne ved land sier Jakobsen. 

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider