Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
https://www.Autodoc.Co.No
Drivdykking_salangselva_2017_header
Ferskvannsbiolog og daglig leder ved Naturtjenester i Nord, Rune Muladal med en oppdrettslaks på 8 kilo tatt med harpun i Kistefosskulpen. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Drivdykking i Salangselva:

Tok ut åtte oppdrettslaks

ØVRE-SALANGEN: Onsdag kom Naturtjenester i Nord til Salangselva for å drivdykke og jakte oppdrettslaks. Daglig leder Rune Muladal forteller at det nå er registrert under 5% innblanding av oppdrettslaks i vassdraget.Rømt oppdrettslaks er et stadig problem i norske vassdrag, og da er folk som Rune Muladal fra Naturtjenester i Nord kjekke å ha. Hver høst reiser de rundt til forskjellige vassdrag med neoprendrakt, harpun, og en god porsjon kunnskap om laksefisk, både vill og oppdrett. Onsdag var turen kommet til Salangen og Salangselva, og etter tellingen de gjennomførte tidligere i høst var de forberett på at det ville bli fangst. Første stedet Muladal dykket var oppe ved Kistefoss, i den store kulpen på nedsiden av brua talte de opp mot 50 laks, hvorav 6 - 7 av disse var oppdrettsfisk.

Drivdykking_salangselva_2017_typisk_o-laks_artikkelfoto.jpg
På denne laksen som ble tatt opp ved Kistefoss var det ikke mye tvil om. Samtlige kjennetegn tyder på at dette er oppdrettslaks; flisete og klumpete brystfinner, pigmenteringen, avkortet gjellelokk, skader på ryggfinne og et buttere hode enn på villaks. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.


Analyse av hver fisk
Det meste foregår under vann, dykkerne driver nedover med strømmen med blikket vendt mot bunnen og ut til sidene. For hver fisk de ser er de studerer de typiske kjennetegn som skiller oppdrettslaksen fra villaksen, oppdrettslaksen blir deretter skutt med harpun og datt inn til land hvor den blir avlivet. Så blir fisken målt, veid og kjønnsbestemt før det tas skjellprøve som blir sendt inn til analyse hos havforskningsinstituttet hvor de kan finne ut alder, hvor lenge den har oppholdt seg i havet og mulig hvor den kommer fra.

Drivdykking_salangselva_2017_folk_artikkelfoto.jpg
Ferskvannsbiolog og daglig leder ved Naturtjenester i Nord, Rune Muladal, aktiv sportsfisker i Salangselva, Jan Kåre Olsen, og feltarbeider Grzegorz Wierzbinski. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.


Fra Harstad for å se på
Det ble annonsert på sosiale medier i forkant av drivdykkingen at de som hadde lyst å komme å se på var hjertelig velkommen. Hit hadde Jan Kåre Olsen fra Harstad tatt turen ens ærend for å følge med. Olsen er selv aktiv fisker i Salangselva og syntes det var interessant å følge med på drivdykkerne og arbeidet deres. Han tilbringer mange timer i vassdraget i vassdraget hvert år, og fikk selv en oppdrettslaks på rundt fire kilo i begynnelsen av sesongen. 

Drivdykking_salangselva_2017_dykkerne_artikkelfoto.jpg
De tykke neoprendraktene holder drivdykkerne til dels varm i det iskalde høstvannet. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Under 5% innblanding
Totalt ble det registrert 18 oppdrettslakser hvorav det under onsdagens drivdykking ble i alt skutt åtte oppdrettslaks, alle mellom 6 og 8 kilo. De fleste var observert i fossekulpene. Muladal legger også til at det er tydelig at laksebestanden har tatt seg drastisk opp, noe han synes er veldig gledelig. Ut i fra tallene som ble gjort under gytefisktellingen er det etter drivdykkingen en innblanding av oppdrettslaks på under 5 prosent i Salangsvassdraget.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider


Eier og sjefsredaktør: Jon Henrik Larsen – Eierskap: Mediesenteret Salangen-Nyheter AS