Salangen-Nyheter

Tips: 957 900 86
tips@salangen-nyheter.com
Søndag 19. november 2017

  • søndag-8°C
  • mandag-9°C
  • tirsdag-5°C
Været i Salangen:
https://www.Autodoc.Co.No
ksd110512TrudeBergstjernedryss-kl
Trude Berg får en medalje for 15 år innsats for korpset under “stjernedrysset”. FOTO: KARIN SWART-DONDERS

Drømmekonsert i Lavangen:

Tre stammer møtte

TENNEVOLL: Både samer, kvener og nordmenn kan synge og danse.


"Tre stammers møte” var navnet på konserten som Lavangen skolemusikk arrangerte torsdag kveld. I Lavangen bor folk med både norske, samiske og kvenske røtter, noe som gjenspeiles i kommunevåpenet med tre lauver. ”Tre stammers møte” er også tittelen på boka av Carl Schøyen om folket i Lavangen, først utgitt i 1918. 


Trude Berg intervjuer Tor-Ivar Andersen om boka "Tre stammers møte". FOTO: KARIN SWART- DONDERS.


Rører gråstein

Tor Ivar Andersen er helt grepet av boka, fortalte han da han ble intervjuet av Trude Berg. Schøyen skriver med stor respekt om både samer og kvener, noe som slett ikke alle gjorde i den perioden med knallhard fornorskning. Og beskrivelsene av de ulike miljøene er også interessant å lese i dag. - Jeg kjenner meg i stor grad igjen. Når han skriver om det laestadianske miljøet, kunne det nesten ha vært i går, sier Andersen. Schøyen beskrev også skjebnene til noen kvenske unger som kom til Astafjord-området fra det nåværende Finland. Mange ble satt bort til enten nordmenn eller samer, og trolig i stor grad assimilert. Beskrivelsene kan røre selv en gråstein, ifølge Andersen, som tror at det også i dag bor etterkommere etter kvener i Astafjordområdet og kanskje i Lavangen.


Várdobáiki-gjøglere joiker både Elle Maret og Deannu Majja. FOTO: KARIN SWART-DONDERS


”Hyvän Illan”

Den nylig opprettede gruppen Várdobáiki gjøglere fremførte to joiker. Reidun og Åge Mellem kom hele veien fra Tromsdalen for å fortelle om kvensk historie. Reidun sang kjærlighetssangen ”Hyvän Illan”, ”God kveld”. Fra 1400-tallet kom kvener fra det som nå er Nord-Sverige til Ishavskysten. Grunnene var ulike: for eksempel skaffe seg dyrkningsjord, finne sesongarbeid, unngå en lang soldattjeneste. Kvenene var først velkomne innvandrere fordi de var flinke til å pløye, bruke gjødsel, bygge båt, og det meste. Siden nasjonalromantikken fra midten av 1800-tallet ble også kvener underlagt fornorskningspolitikken. I vår tid skal det være 70.000 personer av finsk/kvensk avstamning i Norge. Mens samer har fått erkjennelse og tilskudd til alt fra språkopplæring til medier, blir kvenene i stor grad stående utenfor, mener Mellem.


Det var Mona Johnsen og Nanna Thomassen som var ansvarlig for duoddji-utstillingen. FOTO: KARIN SWART-DONDERS


Blodklubb

Det var en utstilling av samisk håndverk-duoddji, og alle fikk smake bloddklubb i pausen. Korpsleder Iris Gjertsen delte ut stjernene og medaljene til korpsmedlemmene. Lavangen skolemusikk fremførte flere melodier. Kulturskolens elever viste også hva de kunne, med både sang, dans, kornett og guitar.Martin Johnsen fremfører ”Guitarblues” i lag med kulturskolerektor Hans Erik Børve. FOTO: KARIN SWART-DONDERS.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider