Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
https://www.Autodoc.Co.No
ronald_kvernmo_kirkenes_ingress2
- De fleste skjønte hvorfor sermonien ble utført, men jeg fikk fortsatt noen spørsmål om hva som skjedde. Det er bare morsomt at folk er nysgjerrige, forteller Ronald Kvernmo. FOTO: OLE-GUNNAR RASMUSSEN

Lokal sjaman til århundrets rettsak:

Utførte renselsessermoni

KIRKENES/TENNEVOLL: Lavangens helt egen lokale sjaman, Ronald Kvernmo ble invitert til Kirkenes for å holde en renselsessermoni før helga. - De ringte meg og ville ha meg til å rense rettsalen før oppstart, sier Kvernmo.


Århundrets rettssak er en parallell iscenesettelse av søksmålet miljøorganisasjonene Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har rettet mot den norske staten for brudd på grunnlovens § 112 ved å åpne sørøstlige Barentshavet for oljeutvinning. Fra og med forrige torsdag til lørdag foregikk teaterstykket i på Paviljongparken i Kirkenes sentrum. Dit ble lavangsværingen og sjaman, Ronald Kvernmo invitert for å holde en renselses seremoni for å fjerne onde energier og frykt fra den blodige historien til Kirkenes fra krigen. - Jeg ble oppringt av arrangørene som inviterte meg til å rense rettssalen før oppstart. Flere bomber falt under krigen som har lagt igjen mye frykt. En renselses seremoni fikk alt bort, forteller Ronald Kvernmo til nettavisen.


Sjamanisme på mote
Kvernmo var veldig stolt av å bli invitert til å utføre en slik seremoni i Kirkenes. - Jeg er fornøyd med å kunne vise fram gammel samisk kultur for hele verden. Folk ble helt stille når jeg startet, og ventet spent når jeg startet seremonien. Flere skjønte grunnen av seremonien før jeg rakk å fortelle noe, sier Kvernmo og legger til at neste målet blir å kunne utføre en renselses seremoni i en ekte rettssak. - Kanskje det trengs litt mer om dagen, sier Kvernmo og ler.

ronald_kvernmo_kirkenes_BIG.jpg
Renselsessermonien ble utført hver dag under Århundrets rettsak, som foregikk under Barents Spektakkel 2017. FOTO: OLE-GUNNAR RASMUSSEN


En isete tilværelse
I følge Kvernmo var alt hugget ut i is, for å sette saken som omhandler klima og miljø litt mer på spissen, og Kvernmo synes det gjorde settingen veldig spesiell. - De som bor i arktiske strøk blir å berøres først av klimaendringene. Når alt er laget av is, og kan smeltes settes det helt på spissen, sier han. I følge Kvernmo var det flere tonn med is som ble brukt for å lage hele salen. Kvernmo avslutter med å skryte godt av teaterstykket og alle menneskene som var med på prosjektet. - Det var et veldig flott innlegg, og alle oppførte seg veldig proft. Nå gjenstår bare den ekte rettsaken i mai, som jeg blir å følge litt med på. Jeg trur det blir en kort dag, siden folk bryr seg mye om klimaet og effekten på verden som den har, avslutter Kvernmo til nettavisen.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn


Hva skjer i Salangen

Søk i våre sider


Eier og sjefsredaktør: Jon Henrik Larsen – Eierskap: Mediesenteret Salangen-Nyheter AS