Min kjære søringsamboer Torstein spurte meg for et drøyt år siden om vi for første gang skulle feire jul sammen – i Salangen. Begeistret og henrykt svarte jeg ja, uten å tenke på de langsiktige konsekvensene. For plutselig var ett år gått, og juleplanene skulle legges på ny. Aldri før har jeg snakket så lite om jula i forkant. Ene og alene for å utsette spørsmålet: Hvor skal vi feire jul i år, mon tro? Torstein kommer fra Lillehammer, et vakkert vintersted med trivelige folk og stor familie. Men det er noe som mangler: Det er ikke Salangen. Da jeg ble spurt om å skrive en hilsen hjem sa jeg selvfølgelig ja, i ekte Salangen-ånd. Er du fra Salangen og får en utfordring, så sier du «ja, så klart!». Dette sier du høyt, uten å tvile, og med janteloven godt kneblet i sekken. Det har jeg med meg fra oppveksten, en oppvekst jeg ruller en sekser på terningen for. Salangen tilbyr barn trygge omgivelser, gode venner, dyktige lærere og et stort utvalg av idretts- og fritidstilbud. Alt dette krydres med vakre naturomgivelser innerst i en fantastisk fjord. Etter en flott barndom i Salangen, flyttet jeg hjemmefra for 15 år siden. De første seks årene borte gikk jeg på skole i Tromsø, og de siste ni årene har vært i Trondheim. Her bor jeg sammen med Torstein og jobber i Danske Bank, tidligere kjent som Fokus Bank. I Danske Bank i Trondheim jobber det mye folk, og de fleste av disse folka kjenner Salangen godt.


Ikke sjelden får jeg tilsendt internettartikler fra gode kollegaer i banken. Sender de meg nyhetsartikler fra Dagens Næringsliv om den finansielle situasjonen i Europa? Er det de nye pensjonsreglene som jeg får informasjon om? Neida, det som fyller innboksen er nyhetsartikler fra Salangen-Nyheter: Artikler om mystiske handlevogner, flaggnyheter og alarmerende popkornmangel på samvirkelaget. Kollegaene i banken vet hvor jeg er fra, og hvor stolt jeg er av bygda. Og ja, det er morsomme artikler. Jeg synes det er tøft at vi ikke er redde for å stå frem, og at vi tør å være annerledes, ofte med et humoristisk tilsnitt. Ja, jeg sier «vi», for jeg er Salangsværing jeg også. Det er det som gjør meg så stolt av blant annet Salangen-Nyheter, Svovelpetra og Millionfisken. Alt dette er med på å bekrefte mottoet om at vi sprenger grenser. Jeg kan ikke snakke om stolthet for bygda mi uten å snakke om Millionfisken. Det er like morsomt hver gang jeg forteller om Millionfisken til folk jeg møter. Og alle blir like imponert. Millionfisken sier jo litt om hva bygda er tufta på: Et mangfoldig næringsliv, kreativitet, guts og en voksen porsjon dugnadsånd. Flere ganger har jeg hatt med meg folk på Millionfisken fra andre steder i landet. Og til stor begeistring! Jeg vil spesielt trekke frem ei venninne av meg som var med for tre år siden. Ei fin jente som har vokst opp på Oslos beste vestkant; Vi kan kalle henne frøken Frogner. Frøken Frogner er det man kan kalle ei skikkeligbyjente, ei jente som aldri hadde tatt med seg Gucci-veska lenger nord enn Trondheim. For frøken Frogner var det altså første gang så langt nord. Det var første gang hun så fisk i levende live, og første gang hun så hvordan fisken ble bløgget og sløyet. Det var første gang hun satt i gapahuk og spiste timesfersk egenfisket fangst. Det var første gang på skikkelig bygdefest. Det var første gang hun så majestetiske Senja og gikk fjellturer i Salangen med postkortutsikt i alle retninger. Det var første gang hun opplevde en slik gjestfrihet og imøtekommenhet. Det var i Salangen. Før hun skulle reise hjem, da vi midt på natta gikk over plenen i solskinnet, sa hun: «Jeg vil egentlig ikke dra i morgen. Men nå trenger jeg ikke reise til New Zealand, jeg har jo vært på Senja». Frøken Frogner fikk en opplevelse for livet i Salangen og Nord-Norge.


Jeg kan ikke love at jeg kommer til å flytte hjem. Men jeg kan love at jeg skal markedsføre bygda på høygir, og jeg skal ta med meg enda flere venner som fortjener å oppleve Salangen. Hver og en av oss, både de som bor i bygda og de som har flyttet ut, er ansvarlig for merkevaren Salangen. Og for fremtiden til bygda. Med hva vi tenker og hva vi sier om bygda. Hvilken historie forteller vi til andre? Jeg vil slå et slag for fremsnakking og den beste bygda i Norge. Som sprenger grenser!.


Julehilsen fra Marit June Woll

(Kilde: Snadder)