Pensjonisten Steinar Gjertsen fyller sin hverdag med en hobby han har hatt siden han var liten, nemlig det å være en tredreier. I verkstedet hans former han alt i fra fat, kaffekopper, pynt av tre og masse mer. Det ligger mer arbeid i tredreier-kunsten enn det så langt kan høres ut som, for i følge Gjertsen er det en veldig tidskrevende hobby. - Stort sett alt er laget av lokale treslag fra her i Salangen, og de aller fleste dreies i rå tilstand, så tørket. Det kan ta bortimot en måned, omså ikke mer, forteller Gjertsen, og viser fram et fat laget med flammebjørk.

steinar_gjertsen_tredreier_ingress3.jpg
Steinar Gjertsen svir inn nummeret under lokket, og med tønna følger det også med et sertifikat som forteller hvordan den ble lagd, og hvordan man tar godt vare på den. FOTO: ALEKSANDER WALØR


Vinfatsamling
Selv om Gjertsen har dreid flere flotte samlinger med kopper og fat, er det en ting som kan trekke øyet litt lettere, nemlig en litt mindre vinfat. I følge Gjertsen hører den til en litt spesiell samling han de siste 15 årene har jobbet med. - Disse vinfatene kan jeg bruke bortimot 5-6 måneder på å lage fra start til slutt. Hvert vinfat er unikt, og det finnes ikke maken til dem, sier Gjertsen fornøyd, og legger til at han blir å avslutte på vinfat nr. 100. - Det er et flott tall å runde av på, så hvis noen ønsker å ha en før jeg legger opp den produksjonen må man ta kontakt med meg nå. Jeg har 3 liggende som er rådreit og som tørkes, så det er ikke lenge igjen, ler Gjertsen, og legger avsluttende til at hvis noen trenger service på tønnene, så er det bare å ta kontakt med han. - Trevirke er et levende materiale som både vokser og krymper, så jeg er alltid tilgjengelig for å reparere dem hvis noe skjer, avslutter Gjertsen til nettavisen.