Samiske veivisere har denne vinteren reist rundt i hele Norge og forelest for ungdommer om samisk kultur og samfunnsliv.

Fra april har veiviserne også tilbudt digitale foredrag. Nå er veiviserne snart ferdig med sine oppgaver og vi søker nå fire nye samiske ungdommer til det neste skoleåret.

- Dette året har vært et spesielt år hvor vi har måttet tilpasse oss koronasituasjonen og finne på nye løsninger. Vi holdt digitale foredrag, noe som fungerte godt. Det var mange skoler som ønsket å møte oss i det digitale klasserommet også, forteller veiviser Maila-Risten Bongo Dikkanen.

- Vanligvis foregår intervjuer i Alta eller i Kautokeino. I år velger vi å ha digitale intervjuer slik at søkere ikke behøver å reise til Alta eller Kautokeino, forteller rådgiver ved Samisk høgskole, Eva Måsø

EvaMåsø.jpg
DIGITALT: Rådgiver ved Samisk Høgskole Eva Måsø forteller at intervjuene vil foregå digitalt. FOTO: PRESSEFOTO

Samiske veivisere studerer ved Samisk høgskole, før de starter med reiser til videregående skoler i Norge. Reisene starter normalt i slutten av oktober, etter første eksamen. For å bli veiviser må man være mellom 18-25 år og ha generell studiekompetanse.

Samiske veivisere får 213.000 NOK i stipend, og opplever et spesielt år. I løpet av et år tar de Samiske veiviserne 60 studiepoeng.

- Veiviseråret er en unik opplevelse. I løpet av året så lærer man mye både faglig og personlig, forteller veiviser Aina Hagom Nordfjell.