«I gjengangernes og kuldens rike» er tiende bok i serien «Levende sagntradisjon fra Nord-Norge». Denne jubileumsutgaven blir feiret med tankevekkende, kraftfulle og noen ganger skremmende fortellinger fra det kalde nord.I denne boka finnes 64 fantastiske mysterier som du kan lese om fra hele Nord-Norge.Bøkene er formet som en mystisk reise fra Øst-Finnmark til Helgelandskysten. Folkelige fortellinger er et lite, men betydningsfullt bidrag til immateriell kulturarv.

Sagn er en type gjenklang fra fjern eller nær fortid og omfatter alt folk har funnet verdt å merke seg. Et kjennetegn ved nordnorske sagn i dag er at folketro og livssyn ikke rent så sjelden går hånd i hånd i det som berettes. Denne sammenblandingen er helt uproblematisk og gjør våre sagn rikere og mer spennende.

Litt om innholdet:

Sagnet «Bilen som forsvant i Lavangsdalen» handler om tre personer som kom kjørende fra Laksvatn og skulle til Tromsø tidlig i åttetiden en gang på begynnelsen av 1980-tallet. Det var skumring ute, for kalenderen viste november måned med snø på bakken. Akkurat da de kjørte, var det opphold, men det hadde snødd rett før, så det lå 4-5 centimeter med nysnø på veien. Da vi var omtrent midt i Lavangsdalen, oppdaget de plutselig billys framfor seg. Det var den gamle veien som ennå var der da, og på denne strekningen rett ved siden av ei elv var det noen svinger som ble kalt for Mostad-svingene, og baklysene som de hadde fått øye på framfor seg, forsvant ut av syne i de svingene der. Det så nesten ut som om bilen hadde kjørt rett ut i elva. Det som også var så rart i denne forbindelse, var at når en bil kjører så pass langt framfor oss i så mye løssnø, så skal man nesten ikke kunne se baklysene, men de var helt klare og lyste opp hele tiden, så det var liksom som de tre som satt i bilen, var rett opp i ræva på den. Det er flere folk som har sett denne mystiske bilen i dette området opp gjennom tida.

Les også i boka om blant annet en skremmende rytter i Tromsø, et mystisk «luftfartøy» uten lyd som gikk inn for landing på Bodø lufthavn eller om spinnville tilstander på butikker i Narvik og i Havøysund. Disse og andre fantastiske mysterier kan du lese om i denne boka.

Forfatter Roald Larsen har skrevet sagnfortellinger som synliggjør folketro fra Nord-Norge. Denne boka inneholder fortellinger med ulike temaer der vi får innblikk i det uforklarlige Nord-Norge, i gjengangernes verden og i lokale mysterier.

Håvar Spitzburger som igjen har illustrert forsiden til boka, har fanget inn gjennomgående trekk ved store deler av tematikken: det folkelige, det mystiske, det kjennbare og det skumle.

00720_roald_larsen2019_omslag.JPG