Da sjaman Ronald Kvernmo fikk en telefon hvor en TV kanal ville ha han med på et humorprogram hvor de ønsket han for å gane et svensk idrettslag ble han litt paff. - Jeg fikk ikke med meg hvilken TV-kanal det var, fordi jeg ble å overrasket over spørsmålene. De spurte først om jeg var sjaman, før de begynte å forklare at de skulle til Nord-Norge og Nord-Sverige for å lage et humorprogram og ønsket meg med i programmet for å ganne svenskene under et idrettsarrangement. Det første jeg tenkte var at de skulle latterliggjøre samene på et vis, men de forsikret meg om at de ikke skulle det, men det er vel opp til en å hver hva man regner som humor, sier Kvernmo.

ronald_er_irritert_ingress4.jpg
Sjamanisme handler om å bringe positiv energi, og ikke ganne for å ganne. Dette fastlo Ronald Kvernmo på telefonen med den for øyeblikket ukjente TV-kanalen. ARKIVFOTO: JON HENRIK LARSEN

- Takket selvfølgelig nei
Ronald legger ikke skjul på at han ble provosert av personen i andre enden av telefonen. - Det kokte nesten litt over inni meg må jeg innrømme, så jeg tok meg god tid til å forklare vedkomne at jeg har såpass respekt for kulturen og kunnskapen at jeg ikke er interessert i å missbruke det på denne måten. Sjamanisme handler om å bringe positiv energi, måtte det være til folk eller til naturen, i form av helbreding eller å styrke kropp og sjel. Jeg takket selvfølgelig nei til det hele. De virket ikke benevnelig forståelsesfulle, men de skjønte nok at jeg ble irritert, forteller Ronald Kvernmo avslutningsvis til nettavisen.