Selv om ikke båtsesongen er skikkelig i gang ennå så er det noen som allerede nå har tatt ut båtene sine og tatt de første turene til havs. Og når været tillatter det er det mulig og ta seg en tur på havet. Enten for å fiske litt middagsmat eller bare slappe av og nyte sjølivet. Påsken er mer en bare fjelltur. Noen trives best ved sjøen.


Båtliv
Det er ikke alle som tar båtene sine på land om vinteren, mange har dem liggende ved havn og så fort sola kommer frem drar de ut på de første turene. Stener Moan på Salangsverket er en av de som blir tiltrukket av havet og båtlivet. Han kjøpte sin båt i 1991 og den er fullt utstyrt med all teknologi en trenger fra gps, ekkolodd og autopilot. Han setter sikkerheten høyt og har både overlevningsdrakt og nødpeilersender ombord. Så han kan trygt nyte havet på sine turer.


Mannfolka
Stener kan fortelle at på denne årstiden er det stort sett flest menn som drar til sjøs, men det er også noen turer jentene blir med på. Selv har han hatt sin første helgetur utfor Senja for en måned siden. - Det er så mye man kan se og oppleve på havet som en ikke kan i fra land. Kysten vår er fullt av bortgjemte perler som ikke er mulig å nå med bil, sier Stener og viser oss noen av disse på kartet han har ombord i båten.


Slik ser det ut ombord i båten til Stener Moan på Salangsverket.


Været
Det er stort sett været som bestemmer når båtene tas ut og i bruk. Jo finere vær, jo tidligere starter sesongen. Så fort snøen er borte begynner folk å pusse på båtene sine og gjør de klare for en ny sesong og da er det bare å nyte livet. Enten det er for å fylle fryseboksen med middag elller bare nyte turen. Stener har de siste årene tatt flere helgeturer til Senja for i følge han er det lett å fylle fryseboksen der, for de siste årene har det vært et fantastisk fiske utenfor Senja.


Kort reisevei
Når man reiser sjøveien så kan man gjerne kjøre strake veien og man slipper hullete og svingete veier. Fra Salangen til Svolvær tar det ca 4 timer og 30 minutter med båten. Til Bodø tar det ca 6 timer og opp til Finnmark og Sørøya tar det ca 7 timer. Skulle de ha kjørt hadde nok tatt en del lenger tid. Nå er det nok litt dyrere å kjøre båt en å kjøre bil, men så får en mye mer igjen for det. Og har man tid så er det masse å oppleve på turen. En av disse perlene er Steinavær utenfor Skrollsvik.


Perla
Dette er ei lita perle hvor det en gang på 1800 tallet bodde 107 mennesker og der fantes det også 3 fiskebruk. Stedet er i dag fraflyttet og man kan ikke komme hit utenom med båt. Andre ting som man også kan få oppleve bare fra båten er å komme helt opp mot fuglefjellene vi har her nord. Både på Hamnan og oppe ved Fugløykalven. Det er et yrende liv i de bratte fjellsidene og det er en opplevelse i seg selv.


Båt
Med en slik båt som Stener har så kunne selv en uerfarn redaktør få lyst til å skaffe seg båt. Men skal man skaffe seg en slik båt må man regne med å måtte ut med mellom 800.000 til 900 000 for en pent brukt båt og borti 2 000 000 for en ny med alt utstyret. Her er det kjøkkenkrok, sofakrok, bad, to soverom, masse skap plass, dekk med kalesje som kan slås ned eller opp alt etter været, og alt av teknisk utstyr. Med andre ord en drøm. Og som alt annet handler det om prioriteringer. Hytte på fjellet eller båt i havna.