Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Aksjoner mot boligbranner

Desember er den måneden det brenner mest i Norge. Likevel går nesten 500 000 mennesker i Norge julemåneden i møte uten røykvarslere som fungerer. I Salangen, Lavangen og Dyrøy skal Per Kyrre Berglund (bildet) i Troms Kraft besøke tilfeldige husstander.På bildet: Per Kyrre Berglund i Troms Kraft og representant fra det lokale brannvesen besøker i disse dager tilfeldige
boliger i kommunene Salangen, Lavangen og Dyrøy.


Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn over hele landet står for den praktiske gjennomføringen. Røykvarslerens dag var den 1. desember. I dag 4.desember går startskuddet for Aksjon boligbrann, hvor 40 000 norske hjem får tilbud om en gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten. Årets kampanje er den femte i rekken og i løpet av de tre første har over 100 000 husstander over hele landet fått besøk fra aksjonen.


Montering av røykvarslere
Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg. Det er eieren av boligen som har ansvar for å skaffe og montere røykvarsler, mens brukeren av boligen har ansvar for test, vedlikehold og bytte av batteri. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje. Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Røykvarslerne bør være koblet sammen slik at de varsler samtidig, det finnes egne varslere beregnet for dette. Sammenkoblingen er enkel og du kan gjøre dette selv. Alternativt er trådløse røykvarslere en god løsning.


Plassering
Plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. De skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 centimeter fra vegg. I hus med flere etasjer bør varslerne monteres i nærheten av trappene. Varslerne bør monteres i rømningsveiene, for eksempel i gangen, og de skal kunne høres fra alle soverom med dørene lukket.


Vedlikehold
Røykvarslere bør testes minst en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Bytt batteri hvert år. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Da må du skifte batteri så snart som mulig.


Godkjente røykvarslere
Alle røykvarslere som selges i Norge skal være godkjente. Det innebærer at røykvarslere skal være merket med ”DSB 235”, pluss et tre eller firesifret nummer. Godkjenningsnummeret skal være påført selve røykvarsleren. Eldre røykvarslere kan ha bokstavkoden ”DBE”. Hvis røykvarsleren ikke har DSB- eller DBE-nummer er den enten så gammel at du bør bytte den ut, eller så er den ikke godkjent og dermed ulovlig solgt i Norge.Les mer her om årets aksjon !
Foto: Jon Henrik Larsen

Til nyhetsarkivet
Tips en venn