Selv om samfunnet i dag virker relativt integrert så fremkommer det enda hets tilsiktet minoritetsgrupper. Dette er noe utflytta salangsværing og stolt same, Hans Petersen slår hardt ned på, og et tydelig eksempel på dette kunne man se i Salten tingrett på mandag denne uken, når et nett troll fra Meløy ble tiltalt for diskriminering mot samer. – Etter å ha lest hans lille fortelling som han hadde kommenter inne på Avisa Nordland sin nettside så anmeldte jeg saken til politiet, forteller Petersen.


18 dager fengsel og bot
Mandag sto nett trollet, en mann fra Meløy foran Salten tingrett, og Hans Petersen forteller at endelig utfall av saken vil foreligge den 4. februar, men at det nå er snakk om 18 dager betinget fengsel og 15 000 kroner i bot. – Det er en grei straff synes jeg, og vi vil fortsette å slå hardt ned på slike utsagn, opplyser anmelderen i intervju med nettavisen.


Både gode og dårlige tilbakemeldinger
Det er forøvrig første gang en person har blitt stilt for retten på grunn av slike ytringer mot en folkegruppe, og Petersen forteller at han har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som synes han er tøff som står på i denne saken, og at de støtter han. Men, han legger også til at rettsaken har medført mer hets som har kommet siden rettsaken fant sted. – Det er på ingen måte rett å måtte motta hets etter en slik rettsak. Da er det noe som er riv ruskende galt, jeg blir overgitt og litt trist over det, sier han.


Over hele landet
Petersen har fulgt med på mange tilfeller av samehets i Norge, og forteller at det er folk i hele landet som ytrer slike meninger, men op ulike grunnlag. – På østlandet har de det morsomt med å kødde med samer, og her ligger det nok en god del mange på kunnskap bak, mens her i nord er det nok mer gammelt oppgulp og fordommer som ligger til grunne, og som har gått i arv over middagsbordet siden barndommen.


Gir aldri opp
Tross hetsen Petersen har opplevd i den korte perioden siden rettsaken på mandag så vil han absolutt på ingen måte gi opp sin sak, og understreker at han vil fortsette å slå hardt ned på alvorlige ukulturen. – Skal man få dempet den hetsen som er nå så må man stå på, den tyngste jobben nå er å få rettsvesnet til å forstå hvor alvorlig dette problemet er. Jeg vet av tilfeller hvor ungdom som har blitt utsatt for samehets har reagert med å nekte å gå i kofte eller snakke det samiske språket, konsekvensene av dette er at det er slik man taper den samiske integritet og identitet på. Ung eller voksen, så skal man aldri måtte skjemmes for sin sanne identitet og bakgrunn, oppfordrer Hans Petersen. Avslutningsvis oppfordrer Hans Petersen alle sammen som sitter foran tastaturet på internett om å stoppe opp og tenke seg om hva man faktisk gjør og hvilke konsekvenser det kan medføre.