Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Du er her: Hjem > Politikk > Valg-2007 > Artikkel

Kommunevalget-2007
Arbeiderpartiet vant skolevalget
Arbeiderpartiet vant skolevalget ved Indre Troms videregående skole, skolested Sjøvegan. Det kan nok ungdomsrepresentanten til Arbeiderpartiet, Steffen Jakobsen (bildet) som frontet partiet på skoledebatten, være stolt over.
Jon Henrik Larsen
tirsdag 4. september 2007, 22:17
Oppdatert 22:27


På bildet: Elevene ved Sjøvegan videregående skole gav fredag 31.august sin stemme på skolevalget.


I kveld ble resultatene ved skolevalget ved Indre Troms videregående skole, skolested Sjøvegan offentliggjort. Det viser at Arbeiderpartiet i år har fått flest stemmer. Hele 49 stemmer er kommet til partiet av totalt 163 avgitte stemmer. På en god andreplass kommer Senterpartiet med 38 stemmer, SV på en tredjeplass med 33 stemmer. Ved stortingsvalget i 2005 var det Senterpartiet som sikret de fleste stemmene ved skolen, med hele 29 prosent. Da hadde Arbeiderpartiet 18 prosent. Se mer detaljert på tallene fra årets skolevalg her !


Sitt beste skolevalg
Høyre har i år gjort et av sine beste skolevalg. Med 17.5 prosent av stemmene har partiet en fremgang på 5.8 prosentpoeng i forhold til skolevalget i 2005. Sosialistisk Venstreparti har størst tilbakegang og gjør sitt dårligste skolevalg noensinne med 11 prosent av stemmene. Dette er 5.7 prosentpoeng tilbake i forhold til 2005.


Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har fått flest stemmer med henholdsvis 21.4 og 21.0 prosent. Arbeiderpartiet gjorde et svært godt skolevalg i 2005 og holder stillingen ved årets valg, mens Fremskrittspartiet går tilbake med 3.9 prosentpoeng. Dette gjør at Arbeiderpartiet nå har litt større oppslutning blant elevene i de videregående skolene enn Fremskrittpartiet.


Har gjort det bra
Både Rød Valgallianse med 6.3 og Venstre med 5.0 prosent av stemmene har gjort det godt i skolevalget. Partiene har hatt en fremgang på henholdsvis 2.3 og 1.8 prosentpoeng.
Høyre og Arbeiderpartiet har tradisjonelt hatt mindre oppslutning ved skolevalgene enn ved de ordinære valgene. Ved årets skolevalg har ungdommen i større grad enn tidligere sluttet opp disse partiene, mens Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, som alltid har hatt et godt tak på ungdommen, går tilbake.


Mange skoler har deltatt
366 videregående skoler over hele landet med i alt 164 385 elever deltok i skolevalget. Valgdeltakelsen var 72.1 prosent. Ved skolevalgene er det store svingninger i resultatene fra skole til skole. Erfaringer fra tidligere skolevalg tyder likevel på at landsresultatene indikerer hvilken vei valgvinden blåser. Sett over tid er utviklingen for det enkelte parti i skolevalgene og de ordinære valgene nesten helt parallell. Partier med stor framgang ved skolevalgene gjør det vanligvis godt også ved de ordinære valgene.
Foto: Jon Henrik LarsenForrige artikkel:


Neste artikkel: