Familien fikk den portugesiske vannhunden til påske i fjor. Safira var da bitteliten og svært energisk. - Vi fant fort ut at vi måtte ha aktiviteter til en så energisk hund. Allerede i fjor sommer begynte vi å trene spor og agility, forteller Ellen Sørensen. De har vært og er fortsatt på flere kurs. Som et unghundkurs, som går på vanlig lydighet. - Gå i bånd, vente på tur, og spesielt trene miljø og det å være i lag med andre hunder. Man trenger påfyll hele tida, sier Ellen. Og "Hundens ABC", et grunnkurs hvor det læres grunnferdigheter som ligge, stå, gå spor, apportere. Og i helgen skal de altså på freestyle-kurset i Bardu. Sørensen holder på å velge ut musikk - helst noe med litt fart i.


Kreativ lydighet

Seks stykker har påmeldt seg så langt, forteller Tone Kristiansen i Bardu- klubben Dogdiggers som arrangerer kurset. Det er plass til noen til. Kort sagt handler et freestyle-kurs om "kreativ lydighet til musikk". Mens vanlige lydighetsøvelser er stram i formen og krever at alle hunder skal gjøre identiske og standardiserte øvelser, er det i freestyle rom for atskillig mer kreativitet. Hund og fører skal utføre et selvkomponert lydighetsprogram til selvvalgt musikk. Ved hjelp av koreografi skal man få øvelsene til å flyte sammen til en helhet og bevegelsesmønsteret til hund og fører skal være i takt og samspill med musikken. Instruktør er dommer og freestyle-entusiast Anja Schüller.


Samspill
Samspillet mellom hund og eier har mye å si.  - Hvis vi ikke hadde brukt så mye tid på trening, tror jeg at vi ikke hadde hatt hund nå. Hvis du vil ha en bra hund, må du bruke mye tid, sier Ellen. Hun trener hver eneste dag med Safira, og bruker positive metoder. Bra oppførsel belønnes, dårlig oppførsel straffes ikke. Trene positivt gjør at du får et godt forhold til hunden og en hund som ønsker å arbeide for deg, forteller Ellen.