Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Drivstoffmangel på fly

Statens havarikommisjon for transport har kommet med sin konklusjon og rapport etter flystyrten ved Elvenes leir 14.august i år.


Hendelsen skjedde ettermiddagen 14.august. Vitner som nettavisen da pratet med på stedet, skal ha hørt et lite smell, og litt etterpå sett et fly treffe bakken ute på jordet.  Nødlandingen skjedde 100 meter fra Elvenes kapell. Flyet skal så ha fløyet litt opp i luften igjen, før det så traff noen høyballer og stoppet. Flyet tilhørte flyveren Kjetil Løvhaug i Øvre Salangen.


Ingen tekniske feil
Etter uhellet der ingen kom fysisk til skade, ble havarikommisjonen koblet inn for å etterforske hendelsen. De konkluderte raskt at det ikke var noe teknisk svikt på flyet, men at årsaken til ulykken var at den ene drivstofftanken var tom. I rapporten kommer det fram også at da flyveren erfarte at flymotoren begynte å fuske for så å få tilbake effekt etter bytte av drivstofftank, mener Havarikommisjonen han burde forstått at det skyldtes manglende drivstoff. De mener han derfor burde ha fløyet korteste vei mot flyplassen og landet flyet raskest mulig, i stedet for først å fly over rullebanen for å droppe slepelinen.


Med tilrådning
Statens havarikommisjon for transport kommer med en klar sikkerhetstilrådning til Salangen luftsportsklubb og flyveren etter hendelsen. - Prosedyren til Salangen Luftsportklubb for etterfylling av drivstoff viste seg, ved luftfartsulykken i august 2009, å ikke sikre at det var tilstrekkelig drivstoffmengde om bord på LN-HAR. De enkle drivstoffindikatorene på flytypen Piper Super Cub er pålitelige forutsatt at kulene er i ro og på de synlige delene av skalaene. Statens havarikommisjon for transport tilrår Salangen Luftsportklubb å finne frem til en sikker måte å verifisere drivstofforbruk og gjenværende drivstoffmengde på i fremtiden. Les hele rapporten til Havarikommisjonen ved å klikke her !

Til nyhetsarkivet
Tips en venn