I tradisjonens tro er en uke i oktober dedikert til internasjonale temaer på Sjøvegan videregående skole, hvorav de tidligere i uken sto på og jobbet med tverrfaglige prosjekt knyttet til livsmestring, bærekraft og demokrati. Timeplanen onsdag var stappet med diverse aktiviteter, derav elevene hadde ønsket mye selv, samt en fabelaktiv eksotisk lunsj levert av kokkemester fra Syria.

internasjonal_uke_sjovegan_VGS_2019_INGRESS3.jpg
Elina Sundstrøm, prosjektleder for Internasjonal Uke ved Sjøvegan videregående skole forklarer at det er masse forskjellige aktiviteter for elevene, som elevene selv har vært med å bestemme. – Vi er en internasjonal skole og det viser vi nå, sier hun til nettavisen.

Fyldig uke
Elina Sundstrøm har vært med å organisere alt sammen og forklarer at Sjøvegan videregående skole er en internasjonal skole, og at det er viktig at alle kan bli bedre kjent med hverandre. – Aktivitene går på tvers av klassene, og det er mye forskjellig som blir gjort. Alt i fra rollespill, lage handlenett, prøve seg på "escape room", være på verksted eller spille fotball, sier Sundstrøm, før hun skal prøve ut de forskjellige rettene i kantinen laget av kokkemesteren, pluss flere damer og herrer som elsker å lage mat.


internasjonal_uke_sjovegan_VGS_2019_INGRESS6.jpg
Mazan Eid (t.v.) fra Syria er kokkemester og styrte matlagingen sammen med både damene og herrene som alle hadde en felles lidenskap for mat. Aras Daod fra Afghanistan delte sin kunnskap om mat fra sitt eget hjemland. FOTO: ALEKSANDER WALØR

Kokkemester fra Syria
En kokk jobber sjeldent alene, men det må være en som bestemmer. Mazan Eid kommer fra Syria, og har jobbet over store deler av den arabiske delen av verden som profesjonell kokkemester, og selv om han til daglig jobber i kantinen sto han med stor glede sammen med resten av gjenget som siden tidlig tirsdagmorgen har jobbet med å få alle rettene på plass. Elevene, lærerne og andre besøkende fikk smake på blant annet syriske brød, kabili, bolani og forskjellige type desserter fra Tyrkia og Syria. Avdelingsleder, Asbjørg Johnsbøen forklarer til nettavisen innsatsen deres har vært kjempestor. – De er veldig dyktige, og pengene som tjenes inn på serveringen går til OD-dagen torsdag.

internasjonal_uke_sjovegan_VGS_2019_INGRESS5.jpg
Det var ikke stillhet i kantinen under matserveringen. Annet enn fornøyd smatting og småsamtaler, styrte Ammar Alkhatib (t.v.) og Aras Daod bakgrunnsmusikken som besto av artister og låter fra Syria, Tyrkia og Afghanistan. FOTO: ALEKSANDER WALØR.

internasjonal_uke_sjovegan_VGS_2019_INGRESS2.jpg
Selv om det var mer mat å hente på kjøkkenet, endte nesten alt opp med å bli solgt. Pengene går til inntekt til OD-dagen som starter i dag torsdag i Salangen kommune. FOTO: ALEKSANDER WALØR