De fleste har vel sine egne juletradisjoner, også i samiske miljø. Men arbeidet med flokken krever sitt. De første juledagene blir regnet som en stor høytid. - Vi prøver jo å legge til rette så man får feiret litt jul, men går det ikke så går det ikke. Vi går i kirken når det passer sånn,men det er ikke hvert år vi får det til. Helt fra vi var små har vi prøvd å legge til rette så det ikke skal være så mye å gjøre i julen. Vi passet på å ha nok ved og mat. Men flokken må man se etter uansett, det er ikke så mye å gjøre med det, forteller Berit.


Egne juletradisjoner
Det var litt andre tider da Berit var liten. - Vi hadde ikke så mye penger. Det var smalt med julegaver. De gavene vi fikk var gjerne klær som man hadde laget selv. Eller vi fikk andre bruksting, og da gjerne selvlaget, forteller hun. - Vi pleide ikke ha juletre da jeg vokste opp. Foreldrene mine vokste opp i lavvo og der var det ingen vitsi å ha juletre, sier hun videre. - I juletiden pleide vi å spise reinkjøtt, og noen dager hadde vi fisk og da gjerne kveite eller torsk. Vi kunne gjerne ha litt sirupskaker og småkaker, men ikke så mye. Multekrem var også vanlig. Vi spiser mye den samme maten i dag. Da ungene var små pleide vi gjerne å ha juletre, men nå er det sjelden vi har det. Men vi har definitivt mer gaver enn da jeg var liten, forteller Berit helt rolig uten noe av det julestresset som preger de fleste i disse dager.


Stallo
Da Berit var barn hadde de ikke julenisse slik man er vant til med i dag. - Vi hadde stallo som kom kjørende med museraid ved juletider. Da var det viktig at vi hadde ryddet utenfor huset eller lavvoen så han ikke gikk seg fast i rotet. Dersom han gikk seg fast kom han inn og vekket folk så de kunne få ham løs, sier Berit. - Vi måtte også sette frem vann så han fikk drikke, forteller hun videre. Julen ble regnet som en stor høytid, og da spesielt første juledag. De voksne ville svært gjerne at barna skulle holde seg i ro. - Vi kunne ikke gå ut og ake, for da kom vi til å ake rett inn i sekken til stalloen. Historiene om stalloen var de voksnes måte å få oss til å rydde til jul, og være stille og rolige i julehøytiden, forklarer Berit og ler. Hun ønsker alle venner og lesere av Salangen-Nyheter en god og fredfull julefeiring!.