Nystrykte bunader, kjoler og dress, smil om munnen og solstråler som lurte seg mellom skyene kunne observeres når befolkningen samlet seg ved busslommen bak kulturhuset i Salangen, når toget straks var klar for avmarsj. Temperaturen lå på et tosifret tall, og det var tydelig at mange utnyttet det flotte solværet ved å samle seg for å gå i tog, som ble større enn fjorårets omgang. Mellom marsjene som Salangen musikkforening spilte, var det umulig å overse det brennende engasjementet som kom i form av hurrarop og full tuting på de forskjellige plastfløytene som barna hadde fått med seg i toget.

17maifeiringenbig2.jpg
Det var flere hundre mennesker i 17.mai- toget på Sjøvegan i dag. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Samlet russekort
Mellom alle menneskene i toget, sprang årets russekull både forran, bak og inne blant barna og foreldrene, som fikk utdelt russekort. Unntatt fra russen som hadde det travelt og slengte fra seg mens de løp. Det ble en form av koselig kaos mens barna prøve å raske til seg så mange russekort som mulig under årets 17. mai-feiring.

17maifeiringenbig3.jpg
Disse kompisene var kledd i sin fineste stas på 17.mai- feiringen. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Talte med respekt
Når toget nådde sin stopp ved Salangen kirke, var det duket av for å høre talene til elevene Mikal Haugseth og Thea Rørstrand som la ned krans på bautaene for de som var omkommet på havet fra Salangen og krigens ofre fra Salangen. Også den britiske flygeren Michael Alexander Craig-Adams ble hedret av Per Chruickshank ved 131 luftving i Sørreisa. I tillegg ble 22.juli minnesmerket bekranset, etter at Martine Daleng fra Salangen AUF hadde fremført et flott dikt.  Når talene var over gikk ferden for alle rett ned til Salangshallen hvor kaker, kaffe og mat var klar til å serveres, sammens med fin underholdning.

17maifeiringenbig4.jpg
Thea Rørstrand var en av de som holdt tale ved minnesmerkene ved kirka 17.mai. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

17maifeiringenbig5.jpg
Politiet var godt representert med fire politibetjenter i årets 17.mai tog, både til fots og på hjul. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Se video fra 17.mai- toget på Sjøvegan under: