Mange salangsværinger har en gang i løpet av livet sitt vært innom grottene med Baklia i Salangen. Før helgen var Ove Andre Johnsen og Marvid Andreassen med familie og utforsket Baklia-grottene.

Det er ikke første gang for noen av de to, men Johnsen peker på Andreassen som en større grotteekspert en han selv. Johnsen forteller at han ikke ofte er på grotteturer, men han har vært et par ganger tidligere og det er noe han anbefaler alle å prøve ut.

– Vi er turglade, men nybegynnere når det gjelder grotteturer, sier Johnsen som syns det var artig å ta en kveldstur under bakken på vinteren.

Første gang han var i grottene var for tre år siden, og siden da har det vært mer og mer spennende for hver gang.

– Det er fasinerende å se hva naturen har formet, og spesielt isformasjonene som er nå, alt er egentlig ganske ulikt hva man ser på overflaten.

Se video fra innsiden av grotten nederst i artikkelen.

grottevandring-2.png
Under bakken er dette fenomenet å se i vintersesongen, Johnsen syns det er fasinerende å studere. FOTO: PRIVAT

Marvid Andreassen fikk interesse for grottevandring når han flyttet til Salangen. Han har holdt mye på med fjellklatring, zipline, rappellering og grottevandring, i tillegg til å arrangere nevnte aktiviteter for andre som vil prøve seg ut.

– For det meste er det utdrikningslag og barn og unge, sier Andreassen.

Nå har han vært nesten 30 ganger å grottevandret. Han forteller at han flere ganger har laget forskjellig middag og vafler med bålplassen utfor grottene.

Han kan fortelle at det er på høsten og vinteren det er sesong for å gå inn i grottene. Det handler om at det er mye vann å finne på sommeren, som gjør det både vanskelig og skummelt å vandre inni hulene.

grottevandring-3.png
Andreassen er turvant og advarer mot å utfordre elvene inni grotter. Dette gjelder mest om sommeren når det ikke er frosent. FOTO: PRIVAT

– Grottevandring er veldig interessant, det er mange som får en positiv opplevelse. Det er veldig variabelt hvordan man takler trange rom og det er flere som får følt litt på klaustrofobi, men det har gått bra hver gang på mine turer, sier han.

Andreassen sier grottene er en koselig plass å være. Han oppfordrer derfor alle om å rydde etter seg når de har besøkt området, så kan alle ha en fin opplevelse når de kommer for å utforske.

Han understreker også viktigheten med noen regler når man skal inn i grottene.

– Ta med deg noen som har vært i grotten før om det er din første gang. Meld i fra om at du går inn i en grotte og når du forventer å være ute, og gi beskjed når du er ute. Pass på hvor du går og at du finner veien ut igjen. Ikke utfordre elver, de kan ta være sterke. Spesielt om våren og sommeren.

Avslutningsvis sier Andreassen at han syns det er artig folk utfordrer seg selv og opplever.

Se video fra innsiden av grotten: