Søndag ettermiddag livestreamet Gaup, som har aner i Gratangen, på Facebook. Der joiket hun og forklarte rundt samisk kultur og joiking.

Blant annet joiket hun en helt spesiell joik.

- Jeg joiket min barnejoik. Når jeg var liten fikk jeg den av min far. Jeg joiket meg selv. Jeg tenker det er helt innafor å joike seg selv, sier hun til avisen mandag ettermiddag.

Streamen foregikk både på norsk og på samisk.

- Det er første gang jeg har gjort det. Det er for å oppmuntre samiske kunstnere og artister til å bidra til kulturen. Jeg har ei datter på tre år og hun er ikke i barnehagen nå. Det er mange unger som ikke er i barnehagen nå og kjeder seg hjemme. Jeg tenkte at jeg kunne holde en barnestund hvor jeg kunne joike litt. Det var rettet mot unger og spesielt mot samiske unger, men den passer for alle, også voksne, sier hun.

ristenanine.jpg
Risten Anine Kvernmo Gaup var veldig fornøyd med søndagens direkte-stream på Facebook - der hun også joiket sin egen joik. 

Streamen i seg selv var hun fornøyd med.

- Jeg synes det var artig. Jeg fikk tilbakemeldinger fra samiske og ikke-samiske folk. Det kan hende at jeg blir å fortsette med dette i framtiden, sier hun.

Hun mener joikingen som hun gjorde i streamen er en fin måte å oppdra barna på.

- Det er viktig å videreføre tradisjoner. Jeg fikk tilbakemeldinger om at det var mange barn som satt å joiket med meg på streamen. Hvis du joiker et barn, så kan det brukes i oppdragelse. Det er en mulighet. Det var noe min far gjorde når jeg var liten, opplyser Kvernmo Gaup.

Her kan du se opptak fra LIVE-streamen til Kvernmo Gaup