Sjøveganrussen starter nå innsamlingsaksjonen sin i forbindelse med krafttak mot kreft. Årets innsamling går til forskning på kreftformer svært få overlever.

Tre av fire overlever sykdommen kreft, men statistikken skjuler forskjeller. Det finnes nemlig flere former som svært få overlever. I tre år har innsamlingsaksjonen krafttak mot kreft støttet forskning på disse formene.

krafttakmotkreft_sjoveganrussen_4.png
Innsamlingsaksjonen foregår over Vipps og digitalt på kreftforeningen sine nettisder. FOTO: JORUN VALLE NILSEN

Årets russekull ved Sjøvegan videregående skole bidrar også med sin del av innsamlingen. Det er en tradisjon i hele landet at russen går som bøssebærere og samler inn penger til aksjonen.

I fjor ble bøssebæringen avlyst kort tid før aksjonen startet, og innsamlingen ble heldigital på veldig kort tid. I år har man hatt bedre tid til å planlegge. Bøssebæringen blir uten bøsser som erstattes av QR-koder med Vipps-nummer til doneringssiden.

Russepresident, Martine Seipäjärvi Daleng og aksjonsjef Lena Ottesen Olsen i Salangen sier de er mellom 40 og 50 russ.

– Russen blir å gå i sine hjemkommuner for å hindre smittespredning, sier Daleng.

Sjøvegan videregående skole har elever i avgangsklasser fra Salangen, Lavangen, Gratangen, Dyrøy og Bardu. Russepresidenten forteller om et ønsket samarbeid med russen på Bardufoss videregående skole om Bardu kommune.

krafttakmotkreft_sjoveganrussen_2.png
Lena Ottesen Olsen er aksjonsjef for Sjøveganrussen og står derfor i spydspissen for arbeidet med innsamlingsaksjonen krafttak mot kreft. FOTO: SANDER JOHANNES KARLSEN

– Kreft kan ramme alle, når som helst og hvor som helst, uansett livsforløp, sier Olsen. 

I tillegg til innsamlingsaksjonen er det vanlig at russen arrangerer temadager på skolene sine. Sjøveganrussen gjort mer ut av tradisjonen med ikke bare rosa dag for brystkreft, men også blå dag for prostatakreft og gul dag for barnekreft.

For å få godkjent russeknuten for deltaking i innsamlingsaksjonen må man ha deltatt på bøssebæringa, i år uten bøsse.

Sjoveganrussen_temadager_7.png
Avgangselevene ved Sjøvegan videregående skole kledde seg i gult for å markere kampen mot barnekreft. FOTO: PRIVAT

Årests innsamlingsaksjon foregår i Salangen 11. mars.

– Russen håper alle har klar Vipps til vi kommer på døren, så skal vi alle være flinke og holde god avstand, sier russepresidenten.

På nettsiden til den digitale innsamlingen har årets russekull satt seg et mål på 20 000 kroner, dette er siden fjorårets kull klarte omtrent denne summen.

– Hver krone teller, det betyr ingenting hvor lite eller hvor mye man gir. Det viktigste er å bidra, sier Daleng

Presidenten forteller at de tilhører små kommuner, om de klarer 20 000 kroner er de kjempefornøyd. – Alt over er bonus, tilføyer aksjonsjefen.