Et 30-40-talls salangsværinger var møtt opp på studiesenteret tirsdag for å få en prat med Per Tønder via videotelefon. Hovedpersonen selv satt i andre enden sammen med sønnen Bård Tønder, og Per var i ekstase over at teknologien lot han få hilse på gamle arbeidskollegaer, som om de var i samme rom. - Det er helt utrolig. Jeg klarer ikke få satt ord på hvor fantastisk dette er. Her sitter dere jo rett foran meg, som om vi er sammen, sier Tønder under videoseansen. 


Markert

  Som nevnt var flere bekjente av Tønder til stede, og blant annet var hans arvtaker som sokneprest Christian Andersen presentert. Det var også nåværende sokneprest Kim Astrup, og prost Hans Erik Holm. Sistnevnte takket jubilanten for det arbeidet han har gjort for Salangen og Lavangen prestegjeld, som det tidligere het. - Det er få kirker i Troms at det henger så få bilder av prester, som her i Salangen. Naturligvis kommer det av at du holdt på så lenge, og du fikk markert deg veldig i din periode, sier Holm.


En egen kake var bakt til ære for Per Tønder og de fremmøtte. FOTO: JON HENRIK LARSEN


Storslag

- Takk til alle frammøtte. Her er det Salangen og Lavangen menighet som har møtt fram, og jeg er veldig takknemlig for det. I Salangen har jeg vært meg selv, sier Tønder til menigheta. - Jeg kan ikke trekke fram enkeltpersoner. Dere står meg alle like nære, legger han til. Jubilanten var i storslag, og både vitset, lo, og tørket en og annen tåre, før han velsignet både Salangen og Lavangen.


Ingvald Tofteng var tilstede på markeringen av Per Tønders 100 års dag. FOTO: JON HENRIK LARSEN


Ydmyk

 En av de frammøtte var Ingvald Tofteng, tidligere rektor ved Salangen skole.  - Jeg var rektor da Tønder fungerte som ordfører her i kommunen. Han var, og er en flott mann. Selv har jeg alltid beundret Tønder for det han fikk til som både ordfører og prest, sier Tofteng.  Også ordfører Ivar B. Prestbakmo stilte seg i rekken av gratulanter. Prestbakmo sier han er ydmyk og takknemlig for det arbeidet Tønder la ned i Salangen i sin tid. - Hver dag ser man spor etter deg i Salangen Per Tønder. Under deg utviklet Salangen seg til den kommunen det er i dag, sier Prestbakmo.


Se video fra feiringen: