En lang ferd er nå over for Linas Hauge som i sommer har gått nesten 100 mil til innsamling for Kreftforeningen. Reisen hans har tatt omtrent 50 dager.

Søndags kveld forteller Linas Hauge til Nordlys at han er kommet seg til Ringvassøya. Kun tre mil unna Hansnes, som er siste stopp på den 100 mil lange ferden hans.

– Kanskje jeg kan være med å redde menneskeliv med den lille turen min, sa Linas til Salangen Nyheter før turen.

Ville hjelpe
Like etter juletidene kom tanken, med et mål om å være innom alle kommunesentrene i Troms fylke. – Tante mi gikk bort på grunna av kreft for et halvt år siden, og jeg tenkte på hva jeg kunne gjøre for å hjelpe andre med samme sykdom.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-10.jpg
Linas har fått støtte fra mange på veien gjennom alle kommunene. FOTO: PRIVAT

Hovedpoenget med turen er å skape oppmerksomhet rundt kreft.

– Vi kjenner alle noen med kreft, enten det er familie, venner eller andre bekjente. Bare i 2016 døde 10.000 mennesker av kreft i Norge. Målet er å samle inn en krone for hver av de som døde det året, sa Linas til Salangen Nyheter i februar i år.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-3.jpg
Turen besto for det meste av teltovernatning. FOTO: PRIVAT

Haddde en klar plan
Turen til Linas Hauge startet i Burfjord 19. mai i år, og endtepå Hansnes 9. juli i dag.

Fra Burfjord gikk turen sørover til Olderdalen hvor han tok ferga over til Lyngseidet, deretter gikk turen videre sørover til Setermoen før han tok av mot Sjøvegan, videre til Bjerkvik via Tennevoll, videre til Borkenes og Harstad før han tok ferga over til Sørrollnes, videre til Finnsnes over Gisundbrua til Senja. Han fulgte så vestsiden av øya nordover til Botnhamn, hvor det gikk ferge over til Kvaløya. Deretter fortsatte turen videre til Tromsø før den avsluttet til slutt på Hansnes, nord på Ringvassøya.

Gikk for fort
Ganske tidlig i ferden merket Linas at alt gikk for fort. Han ønsket å bruke mer tid på hver plass, og bestemte seg derfor for å bruke lengere tid.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-2.jpg
Dårlig vær og vannblemmer stoppet ikke Linas fra å gå over Kvænangsfjellet. FOTO: PRIVAT

Første uken til fots gikk Linas over Kvænangsfjellet som er 401 m.o.h. – Det var skikkelig dårlig vær, og i tillegg har jeg fått vannblemmer.

Torsdag 7. juni var Linas Hauge innom Salangen. Her holdte han foredrag på Salangen Skole, og fikk en overaskelse på 10.000 kroner fra 10. klassen til innsamlingsaksjonen.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-4.jpg
Linas fikk penger til innsamlingsaksjonen fra 10. klasse på Salangen Skole, (f.v) Linas Hauge, Lars-Georg Nordhus, Martine Seipäjärvi Dahleng og Stian Aglen løkse. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

– Det er et kjempeviktig initiativ han har tatt, og jeg føler vi har fått et større bilde av hvor utbredt kreft faktisk er. Det er veldig inspirerende at en mann alene kan gjøre så mye, forteller elevrepresentant for 10.klasse, Martine Seipäjärvi Dahleng.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-5.jpg
FOTO: PRIVAT

Når vi i redaksjonen snakket med Linas i formiddag kunne han fortelle at han var to mil unna Hansnes.

– Det er nok over 1000 personer som har hjulpet meg på turen, det er alt fra middag til overnattinger, jeg er så stolt av å være fra dette fylket!

For et par dager siden gledet Linas seg til han var ferdig med turen sin, og mange forteller at det er slutten på slike turer som hans som er de tyngste. For Linas har det snudd, han gruer seg til å bli ferdig, og kjenner at det blir en ganske emosjonell avslutning på den lange ferden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
linas_hauge-9.jpg
FOTO: PRIVAT

Gjennom turen hans har han møtt på flere som har tatt han inn i hjemmene sine, og fortalt han om sine historier rundt kreft. Linas sier at det føles godt å kunne være et øre for de som trenger det, og ikke minst å være der for de som trenger noen å snake med.

Familien hans gleder seg til han kommer hjem, og er veldig stolte over det han har gjort.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)
linas_hauge-14.jpg
Linas spår en emosjonell avslutning på turen sin. FOTO: PRIVAT

Når Linas kommer hjem til Salangen igjen, skal han bruke en uke på familien sin. Før han tar turen ut i Europa for å ikke bli sittende hjemme uten noen mål å jobbe seg fram til.

– Mange blir deprimert om man bare holder seg hjemme etter en sånn her tur, for man har ingen nye mål å jobbe seg mot.

Han forteller videre at han muligens blir å flytte til Oslo etter Europa-turen sin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
linas_hauge_forside.jpg
Turen besto av alt fra asfaltveier til fjell som skulle overgås. FOTO: PRIVAT

I fremtiden har Linas store ideer, men vil ikke røpa hva enda. Han snakker om å starte en organisasjon som skal jobbe med å kombinere friluftsliv med frivillig arbeid for aksjoner som den han har holdt på med nå.

På turen sin har han samlet inn litt over 175.000 kroner til kreftforeningen med 228 donasjoner.

Linas takker alle som har hjulpet han på ferden sin, og sier han er stolt av å være fra dette fylket!