I faget arbeidslivsfag får elevene fra 8. til 10.klassetrinn jobbe mest praktisk, med mindre teori. Det er med på og ta fram de gode egenskapene hos elevene til å skape noe. Salangen skole er en av syv skoler i Troms som er plukket ut til å være med i forsøket om å ha et eget arbeidslivsfag i skolehverdagen på ungdomstrinn-nivå. Arbeidslivsfag skal bidra til at elever på ungdomstrinnet kan tilegne seg grunnleggende kompetanse innenfor utvikling av tjenester og produkter i samfunnet. Gjennom arbeidet med faget skal elevene få kunnskap om krav som stilles til yrkesutøvelse og til yrkesutøvere, samt gi praktisk trening og innsikt i hvordan arbeidslivet fungerer.


Opplevelse i praksis
I forbindelse med julemarkedet som skal arrangeres torsdag, har arbeidslivsfag- elevene vært heldig og fått et samarbeid om råd og veiledning av elever ved Restaurant og mat og service og samferdsel ved Sjøvegan videregående skole til å lage produktene de skal selge på markedet torsdag. - Vi har laget sukkertøy, kjeks, scrapping og julekaker med mer. Når jeg slipper og sitte foran pulten og bare ha teori, ser jeg for min del at jeg lærer mer i skoledagen. Det er mer gøy og spennende, sier arbeidslivsfag-elev, Ada Nordmo til nettavisen.


På bildet: Mens enkelte elever jobber på kjøkkenet, jobber andre elever med å lage scrapping til julemarkedet. FOTO: JON HENRIK LARSEN


Arbeid for hånden
Også lærer i arbeidslivsfag, Tone Sæbø ser klart at elevene trives med det som gjøres i skoledagen, med faget. - Dette er jo et fag for hånden, og et pusterom fra en teoretisk hverdag. Noe som også gir elevene ekstra mestring og motivasjon. Vi er jo så heldige som har videregående så nært grunnskolen, slik at vi kan ha et samarbeid med dem når det blant annet kommer til akkurat dette faget og yrke og arbeidsliv, sier Sæbø fornøyd.


Håper på godt salg
De to elevene Ada Nordmo og Christian Fredrik Østbye håper at mange foreldre og kanskje andre medelever kjøper noe av det som de har laget, på julemarkedet torsdag ettermiddag på kulturhuset. - Vi åpner jo klokken 17.30 med julemarkedet, og holder på fram til forestillingen begynner klokken 19.00, avslutter Ada Nordmo.