I den forbindelse ønsker politiet og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) å advare mot toppturer og enhver ferdsel som kan utløse redningsaksjoner, skriver instansene i en felles pressemelding.

Skredfaren er betydelig. Samtidig som mye ferdsel på tvers av kommunegrenser, øker risikoen for smittespredning. Redningspersonell og materiell er sårbare ressurser på grunn av koronaviruset. Enhver redningsaksjon vil innebære samling av nøkkelpersonell med økt risiko for smittespredning, som kan føre til at viktig personell kan bli slått ut på grunn av smitte, karantene og isolasjon.

– Vi ber alle turglade utvise stor forsiktighet og unngå aktivitet som kan utløse redningsaksjoner. Vi trenger alt vårt helsepersonell i tiden fremover og kan ikke risikere at mange av våre ansatte som står i fremste rekke, må ut av tjeneste i flere uker, sier administrerende direktør ved UNN, Anita Schumacher.

Salangen-Nyheter snakket torsdag ettermiddag med lensmann i Nord-Troms Ole Johan Skogmo. Han uttrykker forståelse for at folk vil bevege seg i terrenget, men fraråder å ta unødvendige risikoer.

— Vi skjønner godt at folk har mye ledig tid og ønsker å bruke fjellene. Vår klare anbefaling er at dem ikke skal bruke akkurat denne tiden til risikobefengt aktivitet, sier han.

Skogmo påpeker at redningsaksjoner kan få konsekvenser for både nødetatenes ansatte og eventuelle pasienter.

— Får vi en redningsaksjon så drar vi sammen med nødetatene og håndterer det. Det kan skje at folk som ellers ville ha sittet i karantene må ut. Da kan vi ende opp med å ha mindre folk tilgjengelig en det vi ville hatt, sier han.

Skogmo oppfordrer folk til å holde hjemme, men å holde seg innenfor sine egne kommuner dersom de skal ferdes i fjellene.

— Nyt sofaen. Vi ønsker at folk holder seg i størst mulig grad innenfor sitt eget område og at de helst ikke gjør ting som medfører stor risiko, sier han.