Salangen kommune har i to år oppfordret Mental Helse Salangen til å inngå samarbeid og samlokalisering med SAFA-Salangen Frivilligsentral og Aktivitetssenter. Dette ønsker ikke Mental Helse som nå har mistet mye støtte fra kommunen.

– Våre medlemmer er ikke interessert i å flytte, forteller Ågot Voll, styreleder i Mental Helse Salangen. Hun forteller at de har vært å sett på lokalene til SAFA, men var ikke begeistret.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo og administrasjonssjef Lars Strøm inviterte i slutten av november i fjor representanter fra Mental Helse Salangen for å snakke om samarbeid.

– Vi ser at leiekostnadene der Mental Helse Salangen befinner seg nå er høye, derfor ønsker vi de skal finne seg en annen plass. I den sammenhengen ønsket vi å legge til rette for samtaler mellom de og SAFA om å flytte til deres lokaler. Dette for en billigere pris om ikke gratis, sier administrasjonssjef i Salangen Lars Strøm.

mental_helse_kutt_stotte_lars_strom.jpg
Administrasjonssjef i Salangen kommune, Lars Strøm har i begge sine innstillinger ønsket å fjerne støtten til Mental Helse Salangen. FOTO: ALEKSANDER WALØR

Tidligere år har kommunen støttet Mental Helse Salangen med 98 000 kroner. Når budsjett- og økonomiplanen for 2020 til 2023 skulle vedtas var administrasjonssjefens innstilling å ikke gi noe støtte. Dette snudde kommunestyret som til slutt bevilget 30 000 kroner finansiert av havbruksfondet for kun ett år. Historien gjentok seg for 2021 hvor administrasjonssjefens innstilling nok en gang var 0 kroner i støtte. Her igjen snudde kommunestyret og bevilget 50 000 kroner, også for kun ett år. Alle de politiske partiene i Salangen var enige om vedtaket.

Men etter 2021 er det ikke bevilget mer støtte enda.

I et Facebook-innlegg kritiserer gruppeleder for Høyre i Salangen Terje Bertheussen, ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo. – De to siste årene har de rødgrønne stemt for å fjerne støtten til Mental Helse. Heldigvis har forslag fra Salangen Høyre og Sosialistisk Venstreparti klart å få tilslutning til å bevare dette viktige lokale tilbudet.

Salangen-Nyheter har gitt Prestbakmo mulighet til å svare på kritikken på vegne av Senterpartiet, men sier at hun ikke føler det er et behov for å kommentere.

Arbeiderpartiets gruppeleder Malin Bredahl Woll forteller at de forstår Mental Helse kan være i tvil til en så stor forandring. Hun ønsker ikke å spekulere i om historien kan gjenta seg en tredje gang.

– Vi håper at samtalene kan føre til en enighet. Begge organisasjonene gir i dag et strålende tilbud, men vi tenker at kombinasjonen kan føre til noe enda større, sier Woll.

mental_helse_kutt_stotte_3.png
Mental Helse i Salangen har eksistert siden 1997, men har ikke leid nåværende lokaler hele tiden. FOTO: SANDER JOHANNES KARLSEN

Ågot Voll forteller at deres nesten 100 medlemmer er fornøyde med sine lokaler i dag. 

Voll mener SAFA sine lokaler blir for store. – Nå vi har noe våre medlemmer syns er hjemmekoselig og vi er fornøyd. Vi er nødt til å høre på medlemmene våre, sier Voll som nå har godtatt at kommunen ønsker en samlokalisering. Hun forklarer at de nå heller vil klare seg uten den kommunale støtten.

– Mental Helse Salangen vil klare å drive i noen år til. I tillegg blir vi å søke støtte andre plasser, sier Voll som også kan avsløre at hovedinntekten deres er fra Grasrotandelen. Ifølge tall på Norsk tipping sine nettsider fikk Mental Helse Salangen i 2019 utdelt 79 507 kroner. I gjennomsnitt har de fått inn 93 634 kroner de siste ti årene fra Grasrotandelen. I tillegg har de mottatt noe koronastøtte som hjelper godt på forteller Voll.

mental_helse_kutt_stotte_sigrun_wiggen_prestbakmo.jpg
Ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo mener et samarbeid vil kunne være positivt. ARKIVFOTO: ALEKSANDER WALØR

Prestbakmo forteller at Senterpartiet stiller seg bak vedtakene til kommunen. – Både Mental Helse og SAFA har behov for at frivillige stiller opp og bidrar til aktivitet, og et samarbeid vil kunne være positivt i denne sammenhengen, sier ordføreren.

Hun mener at en samlokalisering vil bety reduserte driftskostnader og økte midler til positive aktiviteter.

– Et samlet kommunestyre håper på en god dialog mellom Mental Helse og SAFA, en dialog som jeg kommer til å følge opp, sier Prestbakmo. 

Nå ser derimot Ågot Voll mørkt på fremtiden. – Den dagen vi legger ned Mental Helse Salangen vil det bli ille for medlemmene våre, og kommunen blir å få et problem, avslutter styrelederen.