Til lykke med dagen, alle verdens kvinner! Den internasjonale kvinnedagen hadde sitt opprinnelige utspring rundt forrige århundreskifte av amerikanske kvinner som kjempet for et mer likestilt samfunn. Ideologien som den sosialistiske kvinnebevegelsen fremmet spredte seg fort ut i verden og i 1915 ble dagen første gang markert her til lands i regi av Arbeiderpartiets kvinneforbund, det ble avholdt et fredsmøte i Oslo, den gang Christiania, hvor den russiske revolusjonære Alexandra Kollontaj holdt tale.

 

kvinnedagen_ingress.jpg
En av historiens mest inspirerende kvinner er den franske heltinnen Jeanne D'arc. – Var hun den opprinnelige "kjærringa mot strømmen"?


Mange kamper gjenstår
En mer lokal kvinnelig lederskikkelse er Salangens egen ordfører, Sigrun Wiggen Prestbakmo. Hun forteller at for henne er kvinnedagen en ekstra påminnelse om at det enda er mange kamper igjen å kjempe. – Det er viktig å huske at dette er en internasjonal dag for å markere kampen for kvinners rettigheter, lik lønn, like muligheter og retten til å bestemme over egen kropp å elske den man vil. Dette er en partipolitisk nøytral dag for alle damer og jenter i dag, så vel som alle som kommer etter oss, sier Prestbakmo i intervju til nettavisen.