På bildet: Medlemmene av Salangen LHL markerte den internasjonale
dagen for lungesykdommen KOLS i går på Prix-kafeen.


Laget av LHL her i Salangen markerte dagen med å informere salangsværingene om ringvirkningene av KOLS, og hvordan man kan forebygge dette. Forekomsten av kols er stigende og vil fortsette å stige de nærmeste tiårene. I dag anslåes at 300 000 har eller er i ferd med å utvikle denne sykdommen, mange uten å vite det. - Det er skremmende og vite at det kan gå sånn fram, og derfor må vi dele ut informasjon om dette til publikum, slik at de er oppmerksom på dette, forteller leder av Salangen LHL, Hans Nicolaisen (høyre).

 

Hvordan forebygge
Det viktigste er å ta bort eksponeringene, det vil si sigarettrøyken og de aktuelle luftforurensningene. Det blir derfor viktig å redusere utslippene fra industrien omkring oss og drive miljøarbeid.  Mens emfysem er en sykdom det i dag ikke er mulig å helbrede, kan kronisk bronkitt forbedres betydelig ved at man slutter å røyke. Det vi kaller "røykhoste" er i virkeligheten en form for kronisk bronkitt. Hosten er et symptom på at kroppen utsettes for skadelig påvirkning.

 

Pengeinnsamling
Også LHLs Hjertelodd var på bordet i går under markeringen av dagen. - Det er klart, det er viktig og samle inn penger til LHL, og det gjør vi igjennom å selge "Hjertelodd", smiler leder Hans Nicolaisen.
Foto: Jon Henrik Larsen