Sør- Troms Museum forteller på sine Facebook- sider om den gamle samiske religionen der man ofret til steinguder, sieiddit. Her i Salangen finnes det faktisk offersteder, som kanskje ikke alle visste om. 

Langs veien mellom Moldforvika og Sommerset på sørsiden av Sagfjorden i Salangen står det som kalles for Andasteinen. På grunn av størrelsen på steinen og dens form og plassering gies det god bekreftelse på at dette kan ha vært en offferstein.

Disse offersteinene kunne ha en spesiell form, utseende eller bare være definerte kraftsentra, der gudenes krefter holdt til i nærmiljøet. De stod ofte nært viktige steder for jakt og fiske, forteller Sør-Troms Museum i sitt innlegg. 

Salangen er et kjent område for sjøsamer, markasamer og reindriftsamer. Offersteinen som på folkemunne går under navnet "Ahkku" er om lag 2,5 meter lang, 3 meter høy, 2 meter bred og den står ti meter over havet.

steingudenbig2.jpg
Her vises det med pil hvor hen steinen står på sørsiden av Sagfjorden. FOTO: SØR-TROMS MUSEUM

Den har form som en kvinne som sitter. Høyeste parti av steinen har form som et kvinneansikt med rene trekk. Ansiktet ses i silhuett fra nord mot sør. Ansiktet er rettet mot Hjerttinden, som på samisk heter Basečohkka.

Basečohkka er et hellig samisk fjell, som er det høyeste fjellet i Salangen og Sørreisa, og kommunegrensene mellom Salangen, Bardu og Sørreisa treffer hverandre akkurat her. Dette skrives det om i innlegget til Sør- Troms Museum på deres Facebook- sider.