Fjellene henger rundt oss året rundt, men å bestige dem er kanskje litt mer sjeldent for folk flest. Her kommer noe gode tips, råd og dåd som kan gjøre fjellturen litt sikrere.

1. Husk god bekledning
Starten av fjellturen kan føre til både svette og pesing. Da er det greit å ha litt tynnere klær som puster så du ikke blir bløt. Når du da setter deg ned for første Kvikk-Lunsjpause, blir kulden å bite tak og ikke slippe taket før du har fått på nye lag med tørre klær. Et klesskifte med fleece eller ull vil alltid passe godt. Husk for all del godt fottøy, og når du slår deg ned for turen er det kjekt å lufte føttene (og skoene).


2. Pakk med måte
Det finnes uttallige mengder med utstyr som både er overflødig og tung. Det viktigste er å pakke smart, lett og så enkelt som mulig. Mat, drikke og klesskifte er et must, med sitteunderlag og eventuelt pledd eller fjellduk. For matlaging er en liten gassbrenner praktisk, men husk: er temperaturen veldig lav kan den fryse og bli ubrukelig på de lengste - og kaldeste - turene. Spade, skredsøker og søkerstang er absolutt å ha med. Se punkt 4 for mer om det.


3. Ingen skam å snu
Naturens lover kan vi ikke krangle med, og skifter været er det viktig å huske at det ikke er noen skam å snu. Å forville seg på fjellet i dårlig vær er en stor demper for kosen, og kan i verste fall bli livsfarlig. Er det for sent, bruk spade for å grave ly, enten i form av vindvegg, eller snøhule.


4. Snøskred og faren bak
Vi som bor i den arktiske sirkelen har alle fått med morsmelka viktigheten å vise stor respekt for snøskredfaren. Bakketopper med 30 graders vinkling bør man styre langt unna, og skråninger kan kanskje gi god ly for vind, men ikke for flere tonn snø- og ismasser. En skredsøker kan redde liv, så ha det med deg - gjerne i sekken - til alle tider. Si ifra hvor du går før du legger ut på lang tur, og planlegg godt ved å lese deg opp på dagens varsel på varsom.no. Skredsøker kan du kjøpe på de fleste sportsbutikkene, og går for litt over en tusenlapp, men kan være en livredder når uhellet først er ute.
Tommefingerregelen er at skred kan løsne i heng høyere enn 5 meter og brattere enn 30 grader. Ta hensyn til vær- og skredvarsel, uansett om det "kun" meldes om moderat skredfare.


5. Tatt av et skred?
Det verste marerittet for de fleste er å bli dratt med i et snøras. Man hører ofte historier om folk som overlever med god hjelp av redningsmannskap, men hvert minutter gjelder, og ligger du fortumlet i et ras er det viktig å holde roen. Man blir kastet rundt som en ball, og ofte kan du havne både opp-ned, eller sidelengs, men enda føle som du ligger oppreist. Spytt for å se hvilken vei gravitasjonen trekker, og gjør så godt du kan å rette deg deretter. Flat deg ut så godt som mulig så en søkerstang har større sjanse å treffe deg. Hev ut brystkassen for å få et bedre pusterom. Snøen stivner fort, og da er det greit med noen ekstra centimetere å trekke inn luft på. Deretter kryss fingrene, og hold roen. Husk! Det beste er å aldri havne i denne situasjonen.


6. Beskytt øynene og huden
En skal ikke tenke seg at et problem som dette kan oppstå, men alpinbriller vil alltid være til god hjelp for å unngå svie i øynene. Husk solkrem med høy faktor og gode briller, for å unngå å bli solbrent og snøblind. Selv uten direkte sollys fra himmelen, siden den hvite snøen reflekterer mye av lysstrålene. Gode solbriller eller alpinbriller, gjerne som sitter tett rundt ansiktet vil beskytte deg både mot sterk snøblindhet og eventuel snø som pisker i ansiktet hvis vinden tar et tak.


7. Sjekk løypeforhold (scooter)
Mange tenker snø-scooter når de skal til fjells, men det langt i fra lov å kjøre i utmarka. Tvert i mot kan du vente deg store bøter hvis loven ikke følges. Sjekk løypenett og hvor det er lov å kjøre i kommunen din. Som regel er det kommunene som har ansvar for å godkjenne løypene, mens motorferdselforeninger kjører dem opp. På oppkjørte scooterløyper over isbelagt vann er det spesielt viktig å holde seg innenfor løypa, for ganske logiske grunner.


8. Sjekk løypeforhold (ski)
På tur i vinterfjellet passer klassiske fjellski med stålkanter absolutt best. De er robust og tåler røffe fjellforhold. Er bredden på rundt 50 millimeter bærer de også godt i løssnø, og innsvingen gjør dem lettere å kontrollere i utforkjøringer. Naturligvis bør du dra med deg smøring. Temperatur og konsistensen i snøen bestemmer over hva som er best, og ha derfor alltid med deg "litt av alt". Man vet aldri når været snur.


9. God mat (og drikke)
Når du endelig har nådd målet er det kjekt å ha noe godt å knaske på. Drytech AS leverer god og næringsrik mat som veier lite i sekken. Vakumpakket mat har også lengre holdbarhet, så om turen skulle bli lenger enn planlagt er det i alle fall ikke sulten det verste å tenke på. Det er en myte at man kan spise snø for å slukke tørsten, men er du tom for tilbragt væske, er det fullt mulig å smelte snø over et bål i en brannsikker beholder for å fylle flaska opp. Kjekk løsning for suppekoking også.


10. God tur opp (og ned)!
Ta trygge veivalg, snakk med lokalkjente mennesker, vær forberedt på uvær og kulde - selv på korte turer - og gjør som Severin Suveren: Snu i tide, det er ingen skam å snu!

God tur på fjellet!