For kort tid siden dukket det opp noen gamle bilder som stammer fra videoopptak fra 2. verdenskrig som ble beslaglagt av tyskere. Opptakene er gjort av franskmenn og viser hva som mest sannsynlig britiske krigsskip.

Det at Salangen var en sentral kommune under krigshandlingene som utspilte seg i området våren 1940, og da er det kanskje ikke så underlig at Salangen dukker opp i en tysk propagandafilm som heter Kampf Um Norwegen.

Fra klipp som var gjort av franskmenn og beslaglagt av tyskere. Nettavisen har fått pratet med salangsværingen Eliseus Rønhaug til å studere bildene, og ut fra det han hadde å si så viser dette britiske krigsskip, og stammer mest sannsynlig fra mai og juni 1940.

– Salangsverket var jo en meget viktig base for de allierte, og den franske alpejeger bataljonen, brukte bygninger ved Salangsverket som lager som de i all hast måtte forlate. Her var det mengder med utstyr i form av våpen, provianter, ski, telt, klær og store mengder rødvin, forteller Eliseus til nettavisen.

0000777_krieg_salangen_1.jpg
Her ser vi et krigsskip på fjorden med Løksetinden i bakgrunnen. Stillbilde tatt fra en norsk utgave av Kampf Um Norwegen.


Lagrene ble plyndret
Videre forteller Rønhaug at etter kapitulasjonen i juni var folket snar med å plyndre lagrene, og de tok alt som var mulig å fjerne.

– Da når tyskerne kom senere på sommeren ville de vite hvor alt var, men alt av utstyr hadde folket gjemt rundt omkring i fjellhuler, naust og lemmer. Dette var en veldig voldsom historie, og særlig når det gjaldt vinen og brennevinet. Folk drakk seg syndens og det ble et voldsomt baluba, her var det snakk om store rødvinsfat på 200 liter. Det ble en veldig spesiell situasjon, forteller Eliseus Rønhaug til nettavisen.

0000777_krieg_salangen_2.jpg
Et annet bilde fra samme flimen, her ser vi Årbostadtinden i bakgrunn. Stillbilde tatt fra en norsk utgave av Kampf Um Norwegen.