Flere esker og en blytung bag fullstappet av gamle bilder som strekker seg langt tilbake i 1900-tallet omringer arbeidsplassen til Kristine Fjellvang ved Sør-Troms Museum. Hun har som oppgave framover å scanne inn og digitalisere gamle bilder fra området rundt - men primært sett Salangen kommune. – Det er en privat samling med over 500 bilder fra min egen slekt, men det er mye fra forskjellige offentlige arrangement som har tatt sted i Salangen, som for eksempel kongebesøket i 1946 som jeg nå har delt på Facebook-siden «Salangen Før og Nå», sier Fjellvang og viser en større del av samlingen som består av både avisutklipp, bilder av gårdstun, bygninger, arrangementer og helt enkle fotografier av mennesker i alle aldre.

*Saken fortsetter under bildene*

scanner_bilder_2019_INGRESS3.jpg
Hvert bilde skal scannes individuelt. Hele samlingen passerer allerede over 1000 forskjellige fotografier. FOTO: ALEKSANDER WALØR

scanner_bilder_2019_BIG2.jpg
Det er usikkert i hvilket sammenheng dette bildet er tatt, men engasjementet av befolkningen tyder på at det muligens var et unikt besøk, eller til og med hjemkomst av soldater. 


Resturerer bilder
Sør-Troms Museum er interessert i å få registrere bilder tatt i Salangen, og har man liggende ute, skal Kristine scanne dem og forevige dem digitalt. En del av bildene som hun jobber med må noen ganger restureres, som i følge Kristine selv ikke er så veldig vanskelig for henne. – Nå har jeg gjort dette en stund, og kan få bildene så nært som mulig da det ble tatt. Sollys kan bleke bildet, fuktskader, riper og flekker prøver jeg å fjerne der det er mulig, forklarer Fjellvang.

scanner_bilder_2019_INGRESS2.jpg
Det var ikke bare fotografier som dukket opp mellom albumene. Originale designmønstre fra ukjente årstall ligger også i bunken. FOTO: ALEKSANDER WALØR.