Ida Marlén Svendsen fra Senja og Salangen-Nyheter redaktør Jon Henrik Larsen åpner adventa i også i år med å videreføre Trygve Hoffs legendariske "Nordnorsk Julesalme" med sine egne stemmer. Trygve Hoff kom ut med sangen på NRK i desember i 1985. 

Ida Marlén har erfaring med sang fra før på Finnsnes. Hun har blant annet vært med i Ungdommens kulturmønstring, men også vært med som forsanger/solist i kirkebandet i Finnsnes kirke. Hun har også ett år med musikklinje på Vefsn folkehøgskole i Mosjøen, og har praktisert sang både på scene og i lydstudio der. 

Jon Henrik har derimot ingen sangerfaring. Men valgte å ta utfordringen om å synge den nordnorske julesangen ilag med Ida Marlén. Resultatet ble veldig flott og magisk!. 

- Det hele startet egentlig bare med en fleip om at vi skulle synge sammen. Også bestemte vi oss for å gjøre det til en realitet for å se hvordan det ble. Vi ble fornøyde. Også ble vi raskt enige om at en musikkvideo også måtte lages til dette, sier Jon Henrik fornøyd. 

julesalmesangbig2.jpg
Ida Marlén Svendsen under innspillingen av "Nordnorsk Julesalme" i studio hos Ronald Alertsen. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

Lydstudio besøk

Sangen er proffesjonelt spillet inn i Ronald Alertsens eget Utsikten Studio i Salangen i 2020. For Ida Marlén ble det en spesiell opplevelse.

- Det er artig og spennende å få muligheten til å synge i studio igjen. Det er en stund siden jeg har vært i studio nå, så jeg var litt nervøs i starten. Det å samarbeide med Ronald Alertsen var veldig flott for meg for han var så ryddig og konkret på det han trengte, for at dette skulle bli en god opplevelse for både meg og Jon Henrik, sier Ida Marlén Svendsen.

-  Jeg har litt erfaring med lydstudioarbeid, men da på andre siden av miksebordet som lydmann. Men jeg følte meg også veldig trygg og fikk masse råd og tips fra Ida Marlén og Ronald underveis i innspillingen. Jeg har jo som sagt ingen sangerfaring, men jeg sang bare en gang, og det var nok. Det satt på første opptaket, og Ronald var fornøyd. Ida Marlén har en fantastisk stemme som er skjør og nydelig på en spesiell måte, sier Jon Henrik smilende. 

Jon Henrik har drevet med radio og web-tv i mange år, og for han var det annerledes og komme i studio på denne måten, og ikke skulle være den som hadde regi for produksjonen.

Takknemlighet for sangen

Teksten som er i "Nordnorsk Julesalme" har fått en ny betydning for de to sangfuglene. 

- Mitt forhold til "Nordnorsk Julesalme" er at sangen har et så fint budskap om å være takknemlig for det vi har her i nord rundt oss. Da tenker jeg på naturen, lyset og folkesjela. Samtidig er sangen veldig folkelig, sier Ida Marlén Svendsen.

- Sangen er jo veldig barsk på en måte, iallefall når du hører Trygve Hoff synge den. Han fremfører sangen så ærefullt, og jeg kjenner at når vi sang inn sangen, så ble det nesten litt høytidelig. For sangen har jo på folkemunne blitt kalt for Nord Norges nasjonalsang, sier Jon Henrik. 

Ida Marlén og Jon Henrik avslutter med å si at de håper at sangen og musikkvideoen de har laget, nå kan være med og skape en god start på adventstida for alle.

julesalmesangbig3.jpg
Jon Henrik Larsen har ikke noe erfaring med sang, og har aldri før sunget. Innspillingen av "Nordnorsk Julesalme" ble en ny opplevelse for han. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN.