Programmet "Ukjent Arving" tar for seg oppgaven å spore opp arvingene til avdøde slektninger. De sporer opp hvem som er rettmessig arving av pengene de har etterlatt seg. Dette er en serie de har jobbet med i 2 år, der har de tatt tak i forholdsvis anonyme mennesker som har gått bort uten noe spor av slekt som staten klarer å finne. Og etter mye graving har de funnet familer og arvinger som ikke ante noe om den avdøde. Arvsummene er veldig variable, fra 70.000 kroner til nærmere 6,6 millioner kroner.

Letingen etter arvinger tar de til steder og mennesker over hele lander og til arkiv i inn- og utland. De oppdager hele tiden at det er menneskene, slekten og historien deres som er den største arven, ikke alltid pengesummen. 

ukjentslekt-big.jpg
I «Ukjent arving» skal programleder Tarjei Strøm forsøke å finne en rettmessig arving. FOTO: RONALD HOLE FOSSÅSKARET, NRK

I dag tidlig kom det ut en ny episode på NRK TV. Her snakkes det om en sjakkmester som døde alene i egen leilighet som da etterlot seg flere millioner kroner. Han hadde visstnok mange venner, men det var ingen som visste noe om familien eller slekten hans. De visste heller ikke at han hadde kreft når han døde. Men kunne den gåtefulle sjakkmesteren ha noe slekt? Han var en data-mann, en "luring", maler og en sjakkspiller. Men hvem var det egentlig som kjente denne mannen? Og hvem var det som skulle arve de millionene Tore Jan etterlot når han døde?

I dagens episode reiser de til Salangen for å ovveraske slektningene til Tore Jan. Her møter han på Rune og Per Gustav Nilsen som er barnebarna til Frithjof Nilsen som var Tore Jan sin onkel. De visste selv ikke om dette, og trodde det var en spøk når de først ble kontaktet. Der blir de fortalt at deres bestefar har en bror som da var Tore Jan sin far. Dette var noen de aldri hadde hørt om og de blir sjokkert når de får høre at deres egen bestefar hadde åtte søsken.

Fedrene til Rune og Per mistet i ung alder kontakt med slekten på far siden, og selv om fedrene selv bodde i Oslo, kjente de ikke sin yngre fetter Tore Jan. Tore Jan døde og hadde ingen barn selv som arven kunne gå videre til, og Tarjei og hans team har funnet ut at det ble gjort en feil og det ble bevist at fedrene til Rune og Per skulle hatt halve arven etter Tore Jan. 

De er begge sjokkert over at de hadde så mange fler familiemedlemmer og at det lå igjen en såpass stor sum med arv igjen. De andre søsknene til Rune og Per har gått bort, som gjør at barna deres igjen vil få den arven som de skulle hatt. Arven blir da delt mellom de fire. Niesene til Rune og Per er selv sjokkert over at de hadde mer slekt og at det lå igjen en så stor sum til dere også. 

- Det er en rart følelse av uvirkelighet, når jeg ser tilbake på det at det er flott å hatt glede av familien og slekta og kunne bruke det på en god måte, forteller fetteren til Tore Jan, Per Nilsen til nettavisen.

ukjentslekt-big2.jpg
Tore Jan var en mann som godt likte og spille sjakk, men han satt også på en haug med penger. FOTO: PRIVAT