I januar i 2018 skrev nettavisen om Barbro Nilsen fra Harstad som jobbet på ferga mellom Ibestad og Harstad. Der var hun matros i en midlertidig stilling.

Nilsen hadde store ambisjoner, og drømmen var å bli kaptein.

– Jeg kommer fra en båt-familie, og har det vel egentlig litt i blodet å jobbe på båt. Jeg jobbet to år som lærling på hurtigruta før jeg begynte som matros her på ferga. Det er et veldig sosialt yrke, og man møter og prater med nye folk hele tiden, fortalte Barbro Nilsen.

barbro_drommer_aa_bli_kaptein_artikkelfoto.jpg
– Jeg kommer fra en båt-familie, og har det vel egentlig litt i blodet å jobbe på båt, fortalte fergematros, Barbro Nilsen. FOTO: JON HENRIK LARSEN


Å kombinere jobb med reise

Nilsens fremtidsplaner er å gå videre på skole i første omgang for å bli styrmann, og etter hvert håper hun å bli  kaptein.

–  Om man først er blitt styrmann så er det bare fartstid man trenger før man får videre sertifisering å kan bli kaptein. Min ambisjon er å komme på en stor båt å få reist ut i verden med, det er det som er drømmen. Jeg har sett filmer og lest mange bøker om havet, og er veldig glad i å reise, og om jeg kan kombinere det med jobb så hadde det vært perfekt, sa Barbro Nilsen. 

Vil ha flere kvinner på havet

I dag er det bare syv prosent av sjøfolk i Norge som er kvinner. Denne andelen er alt for lav, i følge Norsk Rederiforbund. De har nå kommet med en rapport som viser at det er bare 16 prosent kvinneandel i norske rederier. Nå ønsker bransjen og regjeringen og jobbe for å få flere kvinner inn i denne delen av næringslivet. 

-Vi ønsker regjeringens arbeid med en strategi for likestilling i maritim næring velkommen. Å bedre kjønnsbalansen i næringen er ikke kun viktig for næringen som fellesskap, det er også strategisk viktig og vil kunne øke konkurransekraften og lønnsomheten for den enkelte bedrift, sier visepresident i Norges Rederiforbund, og viseadministrerende direktør i Knutsen OAS Shipping, Synnøve Seglem.