Tirsdag var de to samiske veiviserne Vibeke Persen (21) og Mirja Cicilia Andersson Renander (19) på besøk hos Sjøvegan videregående skole og fortalte om samisk historie og kultur. Samiske veivisere er en samarbeidsordning mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Samisk Høgskole. Ordningen ble etablert for 17 år siden.

Dette er både første gang Persen og Renander er veivisere, og første gang de er i Salangen.

– Vi har møtt elever som viser et høyt kunnskapsnivå, sier Renander. Hun er oppvokst i Rennebu i Trøndelag som er et sørsamisk område. Her var hun alene med egen familie og fikk samisk undervisning over nett.

Persen kommer fra det nordsamiske-området Tana i Troms og Finnmark. Der fikk hun gå i nordsamisk barnehage, skole og fikk ha samisk som førstespråk. Hun har derfor i dag mange venner som prater samisk.

– Salangen skiller seg ut med at det er mange som har samiske slektninger, og de vi møtte på skolen kan mye allerede, forteller Persen til nettavisen etter at de har reist videre.

Nå i pandemien tilbyr også de totalt fire veiviserne som reiser rundt en digital løsning over nett. I tillegg så unngår de ofte større byer, og får derfor mulighet til å oppleve mindre plasser, noe som de to jentene syns er hyggelig.